Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 26.09.2023.

'Sinovi, kćeri' Ivane Bodrožić u finalu nagrade Premio Rapallo

Sinovi, kćeri Bodrožić Ivana

Roman Ivane BodrožićSinovi, kćeri“ finalist je prestižne talijanske književne nagrade Premio Rapallo BPER Banca 2023!

Premio Rapallo dodjeljuje se talijanskim autoricama od 1985. godine, a ove je godine prvi put uvedena međunarodna kategorija za autorice iz 27 zemalja EU-a. Uz Ivanu Bodrožić u užem su izboru Catherine Dunne, Najat El Hatchmi, Annie Ernaux, Amelie Nothomb, Helga Schubert i Tatiana Tibuleac. Nagrada Premio Rapallo BPER Banca 2023 koju podupire Predstavništvo Europske komisije u Italiji a organizira Grad Rapallo uz potporu banke BPER, dodijelit će se najboljoj od ovih autorica u Rapallu, 11. studenoga 2023.

Žiri nagrade Rapallo BPER Banca 2023 sastavljen je od pisaca, znanstvenika, novinara i kritičara koji su veliki dio svojih aktivnosti posvećuju ženama i problemima vezanim za rodna pitanja.

Talijansko izdanje, „Figli, figlie“ objavio je Sellerio u prijevodu Estere Miočić, predstavljeno je početkom mjeseca na Književnom festivalu u Mantovi, a La Repubblica ga je već uvrstila među TOP 10 knjiga tjedna.  

Američko izdanje, „Sons, Daughters“, priprema Seven Stories Press za siječanj 2024., u prijevodu Ellen Elias-Bursać

Usto, roman „Sinovi, kćeri“ dobitnik je ugledne Nagrade „Meša Selimović“ za najbolji roman, trenutačno je u 4. izdanju, te je uvršten i u finale književne nagrade Tportala za najbolji hrvatski roman, a objavio ga je Corto Literary u imprintu Hermes.

Ivana Bodrožić donosi nam priču o obitelji, ljubavi, tijelu, ženskosti i slobodi ispripovijedanu iz tri perspektive: jedne kćeri, jednog sina i jedne majke. Na momente lirski, a s izraženom dramskom napetošću koja se najbolje uočava u odnosu između majke i kćeri, ovaj nam roman donosi i priču o drugosti, prvenstveno drugosti u tijelu. Ukazuje i na neraskidivu vezu između naših privatnih sloboda, ljudskog dostojanstva i društvenih okolnosti te posredstvom empatije kao najvažnijim rekvizitom, razbija okove i otključava naše živote, zapretene obiteljske odnose i zabranjene ljubavi.

Izvor: Corto Literary

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –