Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 11.10.2023.

Sjećanje na Vjerana Zuppu

Vjeran Zuppa, foto: HRT

Umro je Vjeran Zuppa, hrvatski dramaturg, teoretičar književnosti i pjesnik, kazališni teoretičar i kritičar, upravitelj i dramaturg Teatra ITD. Prenosimo "Sjećanje na Vjerana Zuppu" koje je u ime Hrvatskog P.E.N. centra napisala Sibila Petlevski.


***

Doprinos Vjerana Zuppe suvremenoj hrvatskoj dramaturgiji, ali i domaćoj kulturnoj sceni je nemjerljiv. Kako u praksi života, tako i u pisanju bio je pravi pravcati primjer slobodnomislećega intelektualca.

Hrvatski PEN centar s tugom se oprašta od Vjerana Zuppe, uglednog dramaturga, pjesnika, kazališnog teoretičara i kritičara, upravitelja i dramaturga Teatra ITD od sredine šezdesetih do kraja sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća, karizmatičnog profesora na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, dekana i profesora emeritusa.

Zahvaljujući njegovoj reinterpretaciji odnosa narativnosti, dramativnosti, dramske situacije i aktantske teorije u Uvodu u dramatologiju, pojam dramatologija uključen je u popis znanstvenih polja, stekavši u hrvatskoj akademskoj zajednici status odvojen od teatrologije tradicionalno shvaćene kao znanost o kazalištu. Koliko god da se na prvi pogled Zuppina Mala hermeneutika dramskog lika – s nadnaslovom „Subjekt kao gost“ čini stilski raspjevanijom knjigom od Zuppina utjecajnog Uvoda u dramatologiju – ne treba se dati zavarati autorovim posizanjem za pridjevom „mala“ uz imenicu hermeneutika. To je, po značaju za dramaturško polje istraživanja, velika i po mnogo čemu nezaobilazna knjiga, ali to je ujedno i knjiga koja se čita u tradiciji žanra filozofskih ogleda. Zuppa je znao kao se disciplinom mašte može postići ljepota; sklad forme i sadržaja. Usto bez pretjerivanja možemo reći da je Zuppino pisanje postizalo učinak dramske napetosti bez premca u hrvatskoj teoriji.

Čast mi je u ime Hrvatskog PEN centra prisjetiti se Vjerana kao uzornog intelektualca, ali i kao prijatelja, sudruga na putu književničkog govorenja i slušanja, kolege na Akademiji dramske umjetnosti. Jedan od ponajboljih studenata dramaturgije svojedobno me je zapitao s malodušnošću, gotovo s blagim očajem u glasu: „A kad ću ja moći čitati filozofske i teorijske knjige tako da s njima odmah uđem u dijalog i da se po potrebi s autorom i posvađam?“ Bilo je to više retoričko pitanje, ali meni je kao profesorici dalo do znanja da sam na pravome putu. Mladi dramaturg je shvatio da njegov cilj nije samo ovladati umijećem pisanja drame, osmisliti dramaturško-izvedbeni projekt ili po potrebi odgovoriti na izazov prakse koja se negda tradicionalno zvala „dvoranskom dramaturgijom“. Studentu je sinulo da njegov zadatak nije samo naučiti kako se snaći u konkretnoj dramskoj situaciji nego da ima pred sobom veći cilj a taj je – ovladati dramaturgijom mišljenja koja povezuje „daske koje život znače“ s kazalištem svijeta u kojem živimo.

Na Akademiji dramske umjetnosti, prije ili kasnije, savlada se zanat, ali kako samo mišljenje misli i kako onaj tko misli sumisli s drugima – za to je potrebno veliko iskustvo čitanja, a bit će da je potrebno i ponešto čiste i nepatvorene teorijske ingenioznosti kakva je resila Vjerana Zuppu. Da me isti student naivno zapitao – Ima li neki udžbenik na kojem bih mogao naučiti na primjerima kako ovladati dramaturgijom mišljenja? – ja bih mu kao iz puške rekla Zuppin - „Ima. To je Zuppin Subjekt kao gost.“ Ta knjiga doduše ne nabraja nikakva pravila ali daje savršen primjer kako majstor mišljenja - a Zuppa je bio majstor - precizno misli dok čita one iste knjige u kojima se moj dragi student višekratno izgubio kao u „selva oscura“ – mračnoj šumi tuđih misli i citata. To me vodi do važnoga pitanja potaknutog sjećanjem na Vjerana koji mi već bolno nedostaje: čemu danas služi umijeće dramaturškog mišljenja koje nije samo aspekt kazališnog zanata, nego je i umjetnost kristalno jasnog i beskompromisnog sagledavanja situacija u društvu i politici? Hoće li pod izlikom da je to oblik opasnog solipsizma, politika uskoro prestati financirati obrazovanje u umjetnosti? Hoće li današnji mladi dramaturzi shvatiti Zuppin poučak – da je sposobnost mišljenja posljednji oblik političke slobode? To pitanje ostaje za sljedeće naraštaje. Vjeran Zuppa će nedostajati čitavom jednom pokoljenju intelektualaca.

Mlađi će - vjerujem Vjerane - čitati tvoje knjige.

Sibila Petlevski 
u ime Hrvatskog P.E.N. centra

Vjeran Zuppa

Intelektualac : Čovjek u pitanju

  • Durieux 10/2022.
  • 127 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789531885263

Knjiga Vjerana Zuppe "Intelektualac", a s podnaslovom 'Čovjek u pitanju', pisana je kao stanovito istraživanje nastanka i povijesti pojma intelektualac. U drugome dijelu ove knjige, a nakon analize Matoševih i Krležinih stavova, tu se analizira dvojstvo komunizam/socijalizam, kojim je pojam intelektualac zamijenjen pojmom disident. Ujedno se otvaraju i pitanja u vezi pojma disident i njegovih važnih značenja.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –