Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 04.12.2018.

Skribonauti pokreću newsletter kampanju 'Nastavi priču'
Održava se
10.12.2018.

Udruga Skribonauti pokreće newsletter kampanju Nastavi priču. Svi koji se pretplate na newsletter u naredna tri tjedna primat će do sad neobjavljene priče hrvatskih spisateljica, i to: Marije Andrijašević, Marije Rakić Mimice i Jasne Jasne Žmak.

Sve tri priče inspirirane su fragmentima koje su napisale zatvorenice Ženske kaznionice u Požegi. Svaka će priča imati pet nastavaka, a prijavljeni će kroz tri tjedna, svaki dan (od ponedjeljka do petka), primati jedan nastavak.
 
Priče zatvorenica odabrale su Paula Zore i Luiza Bouharaoua, koja ujedno uređuje Newsletter. Kampanja kreće od ponedjeljka 10. prosinca 2018. Prijaviti se možete putem ove poveznice.

 
O autoricama priča: 

Marija Andrijašević (1984., Split) hrvatska je pjesnikinja. Diplomirala je komparativnu književnost i etnologiju i kulturnu antropologiju (2015.) na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Za rukopis “Davide, svašta su mi radili” iz 2007. iste godine nagrađena je Goranom za mlade pjesnike. Prije i poslije toga objavljivala je poeziju u kulturnim i književnim časopisima (Re, Quorum, Knjigomat, Poezija…). Njezina je poezija uvrštena u suvremene pjesničke antologije ("I u nebo i u niks“, "Hrvatska mlada lirika“…) kao i u talijanski izbor poezije s Balkana "Voci di donne della ex Jugoslavia". Povremeno je prevodila poeziju za Treći program hrvatskoga radija te intervjuirala spisateljice s Balkana za Voxfeminae.net. Poezija joj je prevođena na slovenski, talijanski, ukrajinski, engleski, švedski, poljski, rumunjski i njemački. Pohađala je i završila dvosemestralni program Centra za ženske studije u Zagrebu. U 2018. primila je godišnju stipendiju Ministarstva kulture za još neobjavljeni prvi roman (radnoga naslova) "Grad na vodi“.
 
Jasna Jasna Žmak radi kao dramaturginja, spisateljica i scenaristica. Objavila je dva teksta za izvedbu, jednu proznu knjigu ("Moja ti", 2015, Profil) i niz kratkih priča. Radovi su joj prevođeni na engleski, talijanski, njemački, makedonski i slovenski jezik. Od 2012. godine radi kao umjetnička asistentica na Odsjeku dramaturgije Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu gdje je prethodno i diplomirala. Surađuje s feminističkim portalima VoxFeminae, MUF i Libela. Neke njene priče nalaze se na: mojati.tumblr.com i cudnamjesta.tumblr.com.
 
Marija Rakić Mimica rođena je 1982. godine u Splitu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je hrvatski jezik i književnost te komparativnu književnost. Dobitnica je dvije književne nagrade za svoje kratke priče; Prozak za najbolji prozni rukopis autora do 35 godina za 2015. i Brod knjižara Brod kulture 2016. Prozu je dosad objavljivala u svim važnijim književnim časopisima. Kratke priče objavljene su i u zbirkama "20+1 najljepša priča za ljeto" u izdanju Brod kulture, u finalu Lapis Histriae 2014., finalu nagrade Zlatko Tomičić 2018., zbirci "Bedekovčina 2015". Objavila je zbirku kratkih priča "Ples u dvorištu" (Jesenski i Turk, 2018.). Zaposlena je u Splitu kao profesorica hrvatskog jezika u srednjoj školi.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –