Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: Iva Perković • 19.11.2015.

Skulpture pisaca pozdravljaju putnike zračne luke Tallin u Estoniji

Sofi Oksanen ispod svoje skulture

Jučer je u zračnoj luci glavnog estonskog grada Tallina otvorena neobična ali izgledom impresivna postava skulptura - četiri skulpture književnika krase "Izlaz pisaca" i pozdravljaju putnike u zračnoj luci Lennart Meri.

Skulpture su izrađene suvremenom tehnikom 3D printanja od valovitog kartona i izgledaju zaista impresivno. Postavljene su na visoke police s knjigama, a svaki je književnik predstavljen izabranim citatom. Police ne služe samo kao dekoracija, s njih je moguće posuđivati knjige i čitati, a omogućeno je i preuzimanje e-knjiga. Sve ove usluge putnici koji prolaze kroz zračnu luku mogu koristiti besplatno.

Među četiri skulpure književnika nalazi se i skulptura suvremene finske autorice Sofi Oksanen (s majčine strane estonskog porijekla) kojoj je ova čast pripala kao jedinoj živućoj književnici. Ostale skulpture pripadaju velikanima estonske književnosti: Antonu Hansenu Tammsaareu (1878-1940), filmskom redatelju, piscu i političaru Lennartu Meriju (1929-2006) i jednoj od najvećih estonskih pjesnikinja Marie Under (1883 –1980).

Sofi Oksanen u svojim se djelima često bavi burnom poviješću i životom Estonije i sudbinom pojedinaca vezanih uz ovu zemlju i njezinu tradiciju. Više je puta gostovala u Zagrebu, posljednji put u rujnu ove godine na zagrebačkom Festivalu svjetske književnosti. Domaća je publika već dobro poznaje jer su kod nas objavljene njezine knjige "Čišćenje" i "Kad su golubice nestale", u izdanju Frakture.

Ako uzmemo u obzir da je Estonija mala zemlja, estonski primjer pokazuje kako se na inovativan način i na lucidno odabranom mjestu može odati počast svojim literarnim stvaraocima, te tako graditi vlastiti kulturni identitet i promicati nacionalnu kulturu.

Prethodna Slijedeća

foto: Sofi Oksanen

foto: KUVA: Pete Aarre-Ahtio

foto: KUVA: Pete Aarre-Ahtio

foto: Sofi Oksanen

foto: TIIA TROGEN

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –