Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Sofi Oksanen ×

Vijest • 19.11.2015.

Skulpture pisaca pozdravljaju putnike zračne luke Tallin u Estoniji

Jučer je u zračnoj luci glavnog estonskog grada Tallina otvorena neobična ali izgledom impresivna postava skulptura - četiri skulpture poznatih estonskih književnika pozdravljaju putnike u zračnoj luci Lennart Meri. Skulpture su izrađene suvremenom tehnikom 3D printanja od valovitog kartona i izgledaju zaista impresivno.
Najava • 21.09.2015.

Nova sezona emisije Knjiga ili život

U ponedjeljak, 21. rujna počinje nova sezona emisije Knjiga ili život. Novost HRT-ove emisije o knjigama (i književnosti) jest da uz uobičajene 10-minutne emisije kreće i jedna 30-minutna studijska emisija u kojoj će se obrađivati različiti knjiški problemi.
Najava • 06.09.2015.

Festival svjetske književnosti, dan 4. - nedjelja

Festivalska nedjelja u programu 'Pisac i njegov čitatelj' predstavit će Emmanuelle Pagano u razgovoru s Ursulom Burger Oesch, u 'Razotkrivanjima' gostuje Diego Marani, a na tribini 'Preživjeli smo komunizam' sudjeluju Sofi Oksanen, Julya Rabinowich i Slavenka Drakulić. Prikazat će se i finski film 'Čišćenje'.
Kritika • 06.09.2015.

Sofi Oksanen : Čišćenje

Za Sofi Oksanen likovi nisu samo izlika da se progovori o političkim pitanjima. Aliide i Zara predstavljaju dvije ratom podijeljene generacije, ali one su i punokrvne individue. Ono što ih povezuje jest trauma o kojoj ni jedna ni druga ne mogu govoriti.
Kritika • 22.12.2011.

Sofi Oksanen : Čišćenje - roman

O autoričinom povijesnom revizionizmu ili političkoj nekorektnosti ne može se govoriti. Židov-povratnik u Estoniji ne znači isto što i Židov-povratnik u Litvi i Latviji (gdje takvih naposljetku nije ni bilo). Estonski nacionalista nije isto što i litavski ili hrvatski nacionalista. A u tom kontekstu niti Nijemci nisu ono što su bili u Poljskoj, niti Rusi nisu ono što su bili, do neke mjere, u...