Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Sofi Oksanen ×

Razgovor • 14.02.2023.

Sofi Oksanen : Posvojeno dijete narušava ideal biološke obitelji

Biološko dijete postalo nam je obaveza. Ako žena ne može roditi, nešto s njom suštinski nije u redu. Industrija plodnosti ne uništava samo živote žena koje se odlučuju biti donorice, nego i prilike tisuća djece u istočnoeuropskim sirotištima! Posvojeno dijete ruši ideal biološke obitelji i sad, kad se ukazala prilika za genetski modificirano dijete, rijetki žele posvajati.
Najava • 30.11.2022.

Sofi Oksanen gostuje na tribini Razotkrivanje

Finsko-estonska spisateljica Sofi Oksanen gostuje na tribini Razotkrivanje u srijedu 30. studenog u Knjižari Fraktura u Zagrebu. O romanu 'Pseći park' koji se u svjetlu današnjih zbivanja čita kao priručnik za razumijevanje ukrajinskog i ruskog svijeta, s autoricom će razgovarati Seid Serdarević. Razgovor će simultano prevoditi Nikolina Matetić Pelikan.
Najava • 25.11.2022.

28. Sa(n)jam knjige u Istri u znaku teme Povratka

U fokusu 28. Sa(n)jam knjige u Istri tema je 'Povratak' koja će otvoriti desetodnevnu raspravu u kojoj će gostovati više od sto uvaženih domaćih i stranih književnih stvaraoca, teoretičara i umjetnika, poput Lászla Krasznahorkaija, Katalin Ladik, Kasimme, Kapke Kassabove, Sofi Oksanen, Eve Menasse, Marte Barone...
Vijest • 19.11.2015.

Skulpture pisaca pozdravljaju putnike zračne luke Tallin u Estoniji

Jučer je u zračnoj luci glavnog estonskog grada Tallina otvorena neobična ali izgledom impresivna postava skulptura - četiri skulpture poznatih estonskih književnika pozdravljaju putnike u zračnoj luci Lennart Meri. Skulpture su izrađene suvremenom tehnikom 3D printanja od valovitog kartona i izgledaju zaista impresivno.
Najava • 21.09.2015.

Nova sezona emisije Knjiga ili život

U ponedjeljak, 21. rujna počinje nova sezona emisije Knjiga ili život. Novost HRT-ove emisije o knjigama (i književnosti) jest da uz uobičajene 10-minutne emisije kreće i jedna 30-minutna studijska emisija u kojoj će se obrađivati različiti knjiški problemi.