Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 15.09.2015.

Nova sezona emisije Knjiga ili život
Održava se
21.-24.09.2015.

U ponedjeljak, 21. rujna počinje nova sezona emisije Knjiga ili život. Novost HRT-ove emisije o knjigama (i književnosti) jest da uz uobičajene 10-minutne emisije kreće i jedna 30-minutna studijska emisija u kojoj će se obrađivati različiti knjiški problemi. Prva takva emisija na programu je u četvrtak, 24. rujna a tema su književni festivali.

Pogledajte što je ekipa emisije priredila u nadolazećem razdoblju:

 
10 minuta s Etgarom Keretom

ponedjeljak, 21. rujna
 
Kako je Etgar Keret postao piscem i zbog čega misli da je dobra samo ona priča koja je pametnija od svojeg autora? Zašto su njegove priče poput eksplozija i na koji je način njegov kreativni proces drukčiji nego kod mnogih drugih pisaca, doznajte u emisiji Knjiga ili život.

Urednica Karolina Lisak Vidović.
 

***

10 minuta sa Sofi Oksanen
utorak, 22. rujna
 
U Finskoj je slavna, knjige su joj prevedene na 40-ak jezika i pravi je kulturni izvozni hit, piše o povijesti Estonije jer dijete je Estonke i Finca – ona je Sofi Oksanen – spisateljica u čijim se knjigama estonska povijest ispisuje kroz međuljudske drame i zaplete napete poput trilera koji se dobro uklapa u društvo bestselera.

Urednica: Koraljka Kirinčić
 

***

10 minuta s Clemensom Meyerom
srijeda, 23. rujna

Clemens Meyer, jedan od najpopularnijih njemačkih pisaca mlađe generacije, otkriva zašto je za temu posljednjeg romana "U kamenu" odabrao baš prostituciju i koliko ga privlači pisati o ljudima s ruba društva. Doznajemo i kako vidi odnos kratke priče i romana te koliko su na njegovo pisanje utjecali fizički poslovi koje je radio u mladosti.

Novinar: Andrija Škare
 

***

Mala zemlja za velike festivale
četvrtak, 24. rujna
 
Prošla je književna sezona završila a ova nova započela s toliko događanja da bi neki neupućeni turist sigurno pomislio kako je Hrvatske zemlja kojoj je književnost uistinu važna. Tako i mi koji znamo da je nakladništvo u našoj zemlji pred kolapsom moramo iskoristiti priliku i reći da su književni festivali unijeli veliku živost u sredinu u kojoj se knjige i kupuju i izdaju sve manje. U studiju gostuje Petra Ljevak čiji je Zagreb Book Festival u proljeće imao premijeru, Seid Serdarević začetnik Festivala svjetske književnosti čije je treće izdanje nedavno završilo i Roman Simić Bodrožić pokretač najstarijeg među spomenutim festivalima Festivala europske kratke priče koji je proljetos održan 14. put.

Urednica: Koraljka Kirinčić

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –