Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 07.09.2015.

Festival svjetske književnosti, dan 5.
Održava se
07.09.2015. u 17h

Sofi Oksanen (foto: Toni Härkönen)

Čišćenje Oksanen Sofi
Kad su golubice nestale Oksanen Sofi

Festivalski ponedjeljak u programu "Pisac i njegov čitatelj" predstavit će Claire-Louise Bennett u razgovoru s Dijanom Matković, u "Razotkrivanjima" gostuje Sofi Oksanen, a na tribini pod nazivom "Mikrokozmi kao jedina moguća literarna stvarnost" sudjeluju Ognjen Spahić, Kristian Novak i Andrej E. Skubic. Filmska večer rezervirana je za film  "Sretan put" prema romanu Patricka Modianoa.
 

17.00 Kino Europa, dvorana Müller

Claire Louise Bennett odrasla je u Wiltshireu, malom ruralnom području smještenom na jugozapadu Engleske. Studirala je književnost i dramsku umjetnost na Sveučilištu u Roehamptonu. Njezina prva zbirka kratkih priča "Pond" objavljena je ove godine, a riječ je o kronikama koje svjedoče o životnim usponima i padovima neimenovane usamljene žene. Prkosna i zabavna, ispresijecana poetskim fragmentima, ova knjiga odiše tako snažnim osjećajem cjelovitosti da se gotovo može čitati kao roman.
 

19.00 Kino Europa, dvorana Müller

Na tribini Razotkrivanje predstavit će se finska autorica Sofi Oksanen domaćoj publici poznata po nagrađivanim romanima "Čišćenje" i "Kad su golubice nestale", prevedenim na tridesetak svjetskih jezika. U romanima iz niza Estonski kvartet Sofi Oksanen oslikava svu težinu dvadesetog stoljeća, sovjetske vlasti i početka tranzicije uspjevajući približiti estonsku prošlost svima onima koji o njoj nisu ništa znali...

Razgovor vodi Roman Simić Bodrožić.

Uoči tribine Razotkrivanje održat će se scensko čitanje Lucije Dujmović i Roberta Španića u režiji Tamare Damjanović.

20.30 Kino Europa, Velika dvorana

Sretan put (Francuska, 2003.)
U lipnju 1940., dok Nijemci ulaze u Pariz, jedan će mladić morati donijeti važne odluke i izabrati između slavne glumice i strastvene studentice, između svijeta politike i boema, bezbrižnosti i odrastanja.
 

21.00 Kino Europa, dvorana Müller

U razgovoru će sudjelovati Ognjen Spahić, Kristian Novak i Andrej E. Skubic, moderira Patricija Vodopija.
 

22.30 Kino Europa, dvorana Müller

Sudjeluju: Borivoj Dovniković i Pero Kvesić, moderira Ivica Ivanišević.

– Sofi Oksanen: Estonia –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –