Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 31.10.2023.

Spisateljice u dijalogu: Lidija Deduš i Zrinka Posavec
Održava se
03.11.2023. u 19h

Treće izdanje „Spisateljica u dijalogu” nazvano „Autentični glas”, zakazano za 3. studenog u 19 sati u Booksi, ugošćuje dvije osebujne pjesnikinje, Lidiju Deduš i Zrinku Posavec. Fokusirajući se na zbirku poezije „Maria Callas se baca u more” Zrinke Posavec i netom objavljenu „ja se zovem lidija deduš” Lidije Deduš treća tribina istražuje fenomen (pronalaženja) ženskog (umjetničkog) glasa, njegovu širinu i dubinu, važnost i snagu. 

Secirajući skrivenu svakodnevicu žene na pragu sredovječnosti i ispisujući svijet pjevanja i pjevačica, Deduš i Posavec, pišu lucidnu i vrckavu poeziju koja nam jasno pokazuje kako pišući o sebi, pišemo (o) drugima i obrnuto. Njihova je poezija posveta upornosti da budemo i ostanemo svoji, da sačuvamo vlastiti (umjetnički) glas, a s njim i autentičnu sebe. Pjesnički je to podsjetnik da one koje se ne prestaju smijati, da one koje ne prestaju pjevati, mogu za života zaista i živjeti.

Moderira: Luiza Bouharaoua
Organiziraju: Hrvatsko društvo pisaca i Booksa

Lidija Deduš

ja se zovem lidija deduš

  • Fraktura 10/2023.
  • 248 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533586281

Lidija Deduš postavlja pitanje tko smo i suočava nas s tim koliko smo iskreni sami prema sebi i koliko se na kraju dana prihvaćamo i volimo. Na svakoj stranici ona beskompromisno propituje identitet: svoje strahove, svoje bolesti i bolove, tuge i smijeh, pa čak i borbu s dijagnosticiranom depresijom, bez zadrške ili srama.  Smijući se i plačući s njom na ovim stranicama, jasno nam je da smo svi mi – lidija deduš.

Zrinka Posavec

Maria Callas se baca u more

  • Fraktura 10/2022.
  • 104 str., meki uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533585123

Neomeđeni svijet glazbe ono je što Zrinka Posavec propituje u zbirci pjesama 'Maria Callas se baca u more', baveći se različitim ulogama i vibracijama, širinama i dubinama fenomena glasa. No Posavec horizonte tog motiva koji joj je prirodno uporište proširuje te tako pred nas donosi priče o povijesti i učenju pjevanja, statusu pjevačica u društvu, predrasudama prema njima i biografije slavnih umjetnika.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –