Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 03.10.2023.

Spisateljice u dijalogu: Suzana Matić i Rajna Racz
Održava se
06.10.2023. u 19h

Spisateljice u dijalogu” treća je sezona književne tribine koja otvara dijalog među autoricama različitih generacija i faza u spisateljskim karijerama tako što spaja već etablirane autorice s debitanticama, odnosno autoricama nove generacije, istražuje odnose među generacijama te odgovara na pitanje što „mlade” autorice mogu naučiti od „starijih” i na koji način nove generacije utječu na rad svojih prethodnika. Otvarajući međugeneracijski dijalog koji povezuje suvremenu književnu produkciju s važnim društvenim temama, program „Spisateljice u dijalogu” istražuje načine na koji književnost može biti utjeha, pomoćnik i suborac u suočavanju s društvenim izazovima, problemima i tabuima.

Treću sezonu otvara tribina nazvana „Ljubav bez zlobe”, zakazana za 6. listopada u 19 sati u Booksi, na kojoj gostuju svestrane umjetnice, arhitektice i kazališne redateljice, prozaistice i pjesnikinje, Suzana Matić i Rajna Racz. Fokusirajući se na najrcentniju zbirku priča Suzane Matić „Leglo” i debitantsku zbirku poezije Rajne Racz „Djevojka zarez” razgovorat će se o književnosti koja svoje ishodište i cilj ima u emociji, onoj koje ima ili onoj koje nedostaje, a koja je (gotovo) uvijek ljubav.

Istražujući svijet Matićkinih proznih junakinja i slijedeći lirski subjekt "Djevojke zarez" susrest ćemo se s književnosti koja je hrabra i drska, ali uvijek empatična; književnosti koja je radikalno otvorena – kako za ljubav tako i za ranjivost. U svijetu tenzije između surovosti i odbacivanja te topline i pripadanja, Matić i Racz nam pokazuju kako radikalna nježnost i osjećanost pred licem života mogu biti snaga, čudesna emancipacijska sila sposobna promijeniti paradigme i osmisliti novi svijet u kojem zaista možemo pripadati i sebi i drugima. (Luiza Bouharaoua)

Program vodi i moderira: Luiza Bouharaoua
Organizator: Hrvatsko društvo pisaca

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –