Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 18.02.2019.

Splitska Bookvica predstavlja Mihaelu Gašpar
Održava se
21.02.2019. u 20:30h

Spori odron Gašpar Mihaela

U ovotjednom izdanju književnog programa Bookvica, koje će se održati u četvrtak, 21. veljače s početkom u 20,30 sati, autorica Mihaela Gašpar predstavit će svoj četvrti, zasada posljednji roman „Spori odron“ (Disput, 2017.).

To je priča o kući, koja metaforički govoreći, nagriza vlastite stanare. U njoj se isprepliće šest različitih dijelova minuciozno spojenih u začudni poetski svijet ove vrsne stilističarke. Bajkovita atmosfera uvodi čitatelja u zavodljivu jezičnu tamu, kao i u oštri, nazubljeni prostor obiteljskog mulja, bolesti, nesnošljivosti, ne-ljubavi. Književni kritičar Dario Grgić za Gašpar kaže da je ona “Tim Burton pomnožen s tisuću, iz kojeg je prethodno isisano svako holivudsko blještavilo” čime precizno portretira zavidnu vještinu ove autorice da čitatelja uvede duboko unutra, gdje on ostaje i uživa u tekstu, istovremeno potpuno paraliziran vlastitom ambivalentnošću naspram onoga od čega bi zapravo najradije pobjegao, u neku drugu, naizgled ljepšu kuću. 

Mihaela Gašpar (1973.) objavila je četiri romana. Prvijenac "Bez iznenadnih radosti, molim" izlazi joj 2010, a iste godine osvojila je 2. nagradu na natječaju kratke priče Književnog kruga Karlovac „Zlatko Tomičić“. 2012. objavljuje zbirku kratkih priča „Slatkiš duhan britva“ (Disput). 2012. pobjeđuje na natječaju osječkog ogranka MH s rukopisom romana „Mitohondrijska Eva“ (Matica hrvatska Osijek, 2013; drugo izdanje: Disput, 2015). 2016. objavljuje roman „O čajnicima i ženama“ koji je dospio u finale Nagrade Fran Galović 2017. „Spori odron“ bio je nominiran za Nagradu Meša Selimović 2018. godine. Bavi se profesionalno dizajnom, živi u Zagrebu.

O statici, stilistici i crnim ovcama s autoricom će razgovarati pjesnikinja i dramaturginja Katja Grcić. Kao i svaki put, nekog iz publike očekuje knjiga na dar: ovoga puta to će biti roman „Spori odron“ Mihaele Gašpar.
 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –