Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Mihaela Gašpar ×

Najava • 08.02.2024.

Razgovor o nasilju nad ženama

Druga tribina u ciklusu književnih razgovora 'Književnost čita znanost, znanost čita književnost bit će o gorućoj i jednoj od najbitnijih tema, nasilju nad ženama. Razgovor o ovoj temi s aktivistkinjom, pjevačicom i voditeljicom, Idom Prester i psihoterapeutkinjom i aktivistkinjom, Anom Pecotić, vodi književnica i urednica Monika Herceg.
PODCAST • 28.12.2023.

PODCAST: Mihaela Gašpar – Premještanje snova

Mihaela Gašpar predstavlja svoj novi roman 'Premještanje snova'. S obzirom na vrijeme u kojem živimo, a koje je premreženo nasiljem, ovaj roman je nastao iz potrebe ili nekog duga, pa i solidarnosti koju osjećam prema ženama kojima je nasilje razorilo snove, promijenilo njihove živote, a neke od njih zauvijek su izgubile priliku da žive oslobođene tereta nasilnika.
Najava • 05.12.2023.

Predstavljanje knjige Mihaele Gašpar 'Premještanje snova'

Mihaela Gašpar daje glas onima koje ne govore, onima koje se stide svojih modrica i rana, onima koje strahuju za svoj život i onima koje se s bivšim muževima sastaju samo na javnim mjestima. Promocija novog romana 'Premještanje snova' održat će se u utorak 5. prosinca u Knjižari Fraktura u Zagrebu. Uz autoricu, o knjizi će govoriti Seid Serdarević.
Razgovor • 17.06.2020.

Mihaela Gašpar Đukić: Kad je uzgon nemoguć, daju nam da rujemo po mulju

Moji likovi su otisci svih mojih događaja kroz život i smatram ih fragmentima vlastitog života – tako promatrano, oni nisu ništa drugo nego autobiografski. Neke sam prisvojila, ali ne kao zla maćeha pa ih iskorištavam, već kao dobra pomajka koja ih može razumjeti. Već ranije sam rekla da tekst mora imati uporište u istini. Nečijoj. Ne nužno mojoj.
Kritika • 26.03.2020.

Mihaela Gašpar : Nemirnica

'Nemirnica' nije uputstvo što činiti u situacijama kada se vlastiti život pretvori u neprestano, oprezno zaobilaženje drugih s kojima smo u nužnom doticaju, ali nam vjerno prenosi utjecaj koji to ima na našu psihu i intimne odnose. Daje nam zrcalo u kojima vidimo ono kroz što prolaze oni koji su se s time morali i sami suočiti.
Najava • 24.05.2017.

Predstavljanje knjige Mihale Gašpar 'Mitohondrijska Eva' u Sisku

Predstavljanje knjige Mihale Gašpar 'Mitohondrijska Eva' održat će se na Željezničkom kolodvoru Sisak Caprag, 24. svibnja, s početkom u 18 sati. Knjigu će predstaviti Mihaela Gašpar, Josip Pandurić, Jasmin Novljaković, Davorka Vidović i Ljiljana Šorgić.
Kritika • 09.02.2017.

Mihaela Gašpar : O čajnicima i ženama

Literarni amalgam u kojem svakodnevica postaje začudna, i obratno, u kojem začudan svijet postaje prepoznatljiv i svakodnevan... Ovdje na djelu imamo jako finu književnost. Sasvim ozbiljnu književnost. I to po svim linijama. 'O čajnicima i ženama' funkcionira u detalju, u cjelini; kao poezija, kao roman; kao roman o ženama, kao žensko pismo.