Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 07.09.2017.

Petak na Festivalu svjetske književnosti 2017.
Održava se
08.09.2017. od 12h do 22h

Program Festivala svjetske književnosti u petak, 8. rujna donosi književnu matineju za srednjoškolce na kojoj će gostovati Marina Vujčić, a moderirati učenici Obrtničke škole za osobne usluge, Zagreb.

U programu Dvostruki portret predstavit će dvije mlade, perspektivne stripašice i likovne umjetnice Ulli Lust i Ivana Pipal. A potom i dvije zanimljive spisateljice, Marjana Gaponenko, njemačka spisateljica ukrajinskog porijekla i Mihaela Gašpar, koje će ugostiti prevoditeljica Romana Perečinec.

Dvostruki portret suočit će i Eduarda Halfona, predvodnika novog vala južnoameričke proze i Damira Karakaša, Gvatemalu i Liku. S ovom dvojicom osebujnih autora razgovara Roman Simić.

Na tribina Razotkrivanje gostuje jedan od najzanimljivijih književnih glasova iz Crne Gore i regije Ognjen Spahić, s njime će razgovarati Igor Štiks.

U Splitu će se održati razgovor s Ivicom Prtenjačom.
 

Književna matineja: Marina Vujčić

Mogla sam to biti ja Vujčić Marina

Marina Vujčić: Mogla sam to biti ja
12:00 - 13:00 // Velika dvorana kina Europa
Moderiraju učenici Obrtničke škole za osobne usluge, ZagrebNovinarska radionica za učenike srednjih škola
vode novinari 24sata i Expressa
14:30 - 15:30 // Dvorana Müller kina Europa

Novinarska radionica sa zagrebačkim srednjoškolcima o uređivanju, pisanju vijesti, komentara, reportaže, prenošenju vijesti i korištenju novim medijima.
 

Dvostruki portret: Ulli Lust & Ivana Pipal

Moderira Vladimir Šagadin
17:00 - 18:00 // Dvorana Müller kina Europa

Dvije mlade, perspektivne stripašice i likovne umjetnice svojim su biografskim i autobiografskim grafičkim romanima ostavile dubok i zanimljiv trag. Ulli Lust u knjizi "Danas je posljednji dan ostatka tvog života" crta i ispisuje jednu od ponajboljih autobiografskih priča o odrastanju koje smo čitali posljednjih godina. Ivana Pipal, s druge strane, u "Priči o teti Mandi" pripovijeda i evocira život svoje tete, koja je pak može biti bilo čija rođakinja, tete kakvu svatko od nas ima. S autoricama razgovara urednik, poznavatelj stripa i autor Vladimir Šagadin.
 

Dvostruki portret: Eduardo Halfon & Damir Karakaš

Poljski boksač Halfon Eduardo

Moderira Roman Simić
18:00 - 19:00 // Dvorana Müller kina Europa

Svojom prvom knjigom "Poljski boksač" Eduardo Halfon skrenuo je pozornost svjetske javnosti na Gvatemalu i odmah se uvrstio u red predvodnika novog vala južnoameričke proze. Njegovi likovi putuju diljem svijeta i suočavaju se sa svojom prošlošću, događajima u kojima se dodiruju humor i bizarnost. Damir Karakaš od Like je stvorio vlastiti Macondo te bizarnim humorom u pričama o odrastanju i obitelji stvorio jedinstveni, pamtljivi svijet. S ovom dvojicom osebujnih autora razgovara Roman Simić.
 

Filmska večer: Pozdravi iz Fukušime

18:30 - 20:00 // Velika dvorana kina Europa
Redateljica Doris Dörrie, Njemačka, 2016., 104'

Ova tiha, ali iznimno intenzivna drama redateljice i scenaristice Doris Dörrie govori o susretu mlade Njemice s japanskom staricom na mjestu nuklearne katastrofe.
 

Dvostruki portret: Marjana Gaponenko & Mihaela Gašpar

Tko je Martha? Gaponenko Marjana

Moderira Romana Perečinec
19:30 - 20:30 // Dvorana Müller kina Europa

Dva naizgled različita romana. "Tko je Martha?" njemačke spisateljice ukrajinskog porijekla Marjane Gaponenko govori o posljednjim danima ornitologa koji trošeći svoju ušteđevinu uživa u životu, a kroz njegovu priču razvija se i povijesna priča o Srednjoj Europi. "O čajnicima i ženama" akademske kiparice i spisateljice Mihaele Gašpar pripovijeda priču iz perspektive četiriju likova koji rastvaraju svoju povijest i povijest svoje obitelji. Oba povijesna romana ispisana su poetski, a obje spisateljice čitatelja uvlače u svoj svijet nenametljivo ali snažno. S autoricama će razgovarati prevoditeljica s nizozemskog i njemačkog Romana Perečinec.
 

Čitanje na otvorenom
Clara Usón, Miroslav Mićanović, László Végel
20:00 - 21:00 // Strossmayerov trg

Tribina Razotkrivanje: Ognjen Spahić

Calypso Spahić Ognjen

vodi Igor Štiks
21:00 - 22:00 // Dvorana Müller kina Europa

Jedan od najzanimljivijih književnih glasova ne samo iz Crne Gore već i iz regije Ognjen Spahić u svom je novome, zgusnutom, majstorski napisanom romanu "Calypso" ispisao ne samo tragediju jedne porodice nego i antičku tragediju posttranzicijskog društva. Zapetljana između prošlosti i sadašnjosti, erosa i thanatosa, ova je priča univerzalna kao rijetko koja. O nekim rukavcima svijeta romana "Calypso" sa Spahićem će razgovarati pisac i njegov generacijski prijatelj Igor Štiks.
 

SPLIT

Tiho rušenje Prtenjača Ivica

Razgovor: Ivica Prtenjača

vodi Nebojša Lujanović
19:00 - 20:00 // Gradska knjižnica Marka Marulića

Pjesnik koji je pretočio poetsko u prozno, autor čiji je roman "Brdo" opisao bijeg od urbanosti, u svom novom romanu progovara o još jednom bijegu od strke, od manije novca. Njegov junak profesor je koji se bavi soboslikarstvom, autor koji će se u želji da pobjegne od tuđih priča naći u jednoj iznimno zamršenoj, ali dirljivo ljudskoj situaciji. S Ivicom će o pisanju, životu, ribanju i kuhanju razgovarati Nebojša Lujanović.


Filmska večer: Tschick

20:00 - 22:00 // Kinoteka Zlatna vrata
Redatelj Fatih Akin, Njemačka, 2016., 93'

Tschick je snimljen prema istoimenom bestseleru Wolfganga Herrndorfa. Roman je preveden na 24 jezika i višestruko je nagrađivan, između ostalog i 2011. Nagradom za najbolji njemački roman za djecu i mlade.

*Ulaz za filmske večeri u Kinoteci Zlatna vrata 20,00 kn

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –