Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ognjen Spahić

Calypso

  • Nakladnik: Fraktura
  • 08/2017.
  • 632 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532668728
  • Cijena: 199.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Kada Martin Dedijer odluči dokrajčiti svijet porodice Dedijer, svijet koji je svojim životom i smrću omeđio njegov otac mo­replovac Maksim, čiji je život završio na dnu Crnoga mora u brodolomu trgovačkog broda Bianca Stella, učinit će to bez­uvjetno i zauvijek viseći s crnogorice u blizini grada u kojem je odrastao. Niti užeta na kojem visi odmotat će i zlehudu sudbu familije Dedijer od praoca Toda i njegove sestre Natalije, preko oca mu Maksima i majke Marije do najskrivenije obiteljske tajne.

Zgusnut, bez prekida, bez dijaloga, u jednom poglavlju, minuciozno stvoren roman, "Calypso" je tour de force Ognjena Spahića. Njegov Martin amblemski je junak posttranzicije, on je Telemah koji prateći sjeme svoga oca luta od stana u kojem odrasta do odavno napuštenog planinskog sela koje čuva tek prazan grob s Maksimovim imenom. U svojim traženjima on svakoga puta dolazi do središta labirinta, ali njegova nit tek je nit užeta.

Tragedija porodice Dedijer klasična je i vječna, ona je zapetljana u neraskidivom spoju prošlosti i sadašnjosti, vječne borbe erosa i thanatosa, u kojoj ni nimfa Calypso ni legendarni istoimeni brod oceanografa Cousteaua ne mogu biti oslobađajući jer špilja u kojoj počiva obitelj Dedijer tamna je i mrtva kao dno Crnoga mora.

Ognjen Spahić rođen je u Podgorici 1977. Objavio je knjige kratkih priča: "Sve to" (Plima, Ulcinj, 2001.), "Zimska potraga" (Durieux, OKF, Zagreb, Cetinje, 2007.) i "Puna glava radosti" (Nova knjiga, Podgorica, 2014.). Za roman "Hansenova djeca" (Durieux, OKF, Zagreb, Cetinje, 2004.) dobio je 2005. godine nagradu Meša Selimović (najbolji roman objavljen u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori u 2004. godini). Roman "Hansenova djeca" objavljen je na francuskom, mađarskom, arapskom, talijanskom, engleskom, slovenskom, makedonskom i rumunjskom jeziku. "Hansenova djeca" u Rumunjskoj su nagrađena priznanjem Ovid Festival Prize. Za knjigu "Puna glava radosti" Spahić je dobio Nagradu Europske unije za književnost za 2014. godinu. Njegove kratke priče prevedene su na brojne svjetske jezike i zastupljene u mnogim antologijama. Živi u Podgorici.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –