Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Kritika • Piše: Dragan Jurak • 02.12.2008.

Stieg Larsson : Muškarci koji mrze žene

Godine 1966. nestala je Harriet Vanger, šesnaestogodišnja nasljednica švedskog koncerna Vanger. Nestanak se dogodio u vrijeme godišnjeg obiteljskog okupljanja na malenom otočiću, tijelo nije nikada pronađeno, a nakon detaljne istrage zaključeno je da je Harriet ubijena. Ubojica je mogao biti bilo tko od tridesetak ljudi okupljenih na otoku.

"Dakle, riječ je o misteriju zaključane sobe, samo na otoku?" kaže štokholmski novinar Mikael Blomkvist kojeg ostarjeli obiteljski patrijarh Henrik Vanger unajmljuje kao posljednji pokušaj riješavanja 35-godišnje obiteljske tajne.

Sheme Agathe Christie sasvim sigurno ne predstavljaju žanrovsko osvježenje. No "Muškarci koji mrze žene" odličan je novinarski i politički thriller u kojem se Agatha Christie miješa s "Nikitom", "Sedam", nasiljem nad ženama, tajkunima s tajnama, serijskim ubojicom s Biblijom, privrednim kriminalom, švedskim nacizmom... a neki sigurno neće moći odoljeti u krimiću Stiega Larssona pronaći i Pukanića i Zagorca! Sve te teme, žanrovske modele (i proizvoljne reference) švedski novinar i pisac, organizirao je u golemu masu teksta, krimić koji je prozvan "nakladničkom senzacijom" - i koji se čita u jednom dahu.
   
Stieg Larsson je tri knjige iz krimi-serije "Millenium" završio tokom 2004. Krajem iste godine umro je od iznenadnog srčanog udara u pedesetoj godini. U "Muškarcima koji mrze žene", prvim sveskom serije objavljenim 2005., između ostalog može se pronaći i rečenica da "pedesetogodišnji starci ne dobivaju srčane udare po narudžbi." Kao piscu krimića tako nešto mu se činilo posve neuvjerljivim.


( Tekst je prvotno objavljen u Jutarnjem listu )

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

Kritika • 17.02.2020.

Amos Oz : Fima

– Pretraži sve članke –