Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Link • Piše: Nenad Bartolčić • 01.01.2008.

Stripovi.com

Portal Stripovi.com pokrenuo je Marko Šunjić prije punih 6 godina i dva mjeseca (01. studenog 2001.), i u međuvremenu je izrastao u jedan od najboljih tematskih portala hrvatskog weba.

Iako su na početku stranice prvenstveno bile posvećene junacima izdavačke kuće Sergio Bonelli Editore koji su godinama uveseljavali generacije i generacije klinaca (pa se tako tu našlo ovim mnogo zanimljivih informacija o omiljenim junacima, uključujući detaljne popise epizoda, usporedne popise s originalnim talijanskim epizodama, naslovnice, recenzije... ), s vremenom je portal prerastao u pravo vrelo informacija i o drugim strip izdanjima i junacima, i postao svojevrsna mini-enciklopedija stripa, koja se i dalje nadopisuje.

Posebno treba istaknuti interakciju s korisnicima, uglavnom kroz Forum, ali i kroz povremene (inter)akcije, kao što je npr, godišnji izbor najboljih stripova objavljenih u nas, aukcije stripova i dr.

Istražujući ovaj portal, i imajući pri tome u vidu pravi mali bum hrvatskog strip nakladništva koji se dogodio u posljednje vrijeme, može se konstatirati da se strip u Hrvatsku vratio na pozicije kakve je možda imao još samo u drugoj polovici 80-ih godina prošloga stoljeća, kada je na ex-Yu prostorima postojalo nekoliko jakih strip nakladnika, što je u kombinaciji s tzv. second hand ponudom činilo tržište vrlo živahnim.

Osobno, s nostalgijom (i ponosom:) se prisjećam prvih godina knjižare i antikvarijata "Moderna vremena", tada još u prostoru nekadašnje zagrebačke Kinoteke u Kordunskoj br. 1, koje su bile obilježene upravo jakom ponudom (i potražnjom!) najrazličitijih strip izdanja, pa mi se iz današnje perspektive ondašnja "Moderna vremena" čine i svojevrsnom pretečom kasnijih specijaliziranih strip-dućana u nas.

U svakom slučaju, zahvaljujući entuzijastičkim projektima kao što je portal Stripovi.com, i naravno, nekolicini specijaliziranih nakladničkih kuća i striparnica, u Hrvatskoj je strip ponovno postao "in", pa još kada bi dobili i nekoliko novih domaćih autora stripa...

www.stripovi.com

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –