Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Strip ×

Preporuka • 06.12.2023.

Hugo Pratt : O želji da se bude beskoristan

Prattovo je djelo posveta humanosti, individualizmu te njegovim pozitivnim, ali jednako i negativnim značajkama. Ta posveta dijelom je rezultat ezoterijskih znanja prema kojima društvo, ponajviše iz predrasude, obično gaji oprez. Stoga će se među nezadovoljnim čitaocima naći i oni koji će Prattu zamjeriti članstvo u loži, okultno iskustvo (hipnotički ples, telekineza i sl.) ili nekonvencionalno...
Kritika • 11.07.2022.

Judith Vanistendael : Djevojka i crnac

Iskustvo prve ljubavi zajedničko je valjda svim pripadnicima prve vrste, kao i s njime povezani strahovi. Djece na pragu odraslosti kao i njihovih roditelja osupnutih činjenicom da su iz središta priče pomalo gurnuti na rub životne pozornice. Takve su minijature svakodnevice izvrsno oblikovane u prvom dijelu stripa, kad otac vodi unutarnji sukob i postavlja si pitanja kakva bi svaki otac postavio.
Najava • 05.05.2022.

Strip i izložba Davora Schunka 'Bez brkova' u Centru kulture na Peščenici

U četvrtak, 5. svibnja u 19:00 sati u Galeriji događanja u Centru kulture na Peščenici, otvara se izložba Davora Schunka "Bez brkova", kojom prilikom će biti predstavljen i autorov novi, istoimeni strip album. Izložba će biti otvorena do 20. svibnja 2022.
Kritika • 02.01.2020.

Helena Klakočar : Zid Mediteran

'Zid Mediteran' nastavlja davno započetu borbu u vremenu koje ima malo ili nimalo strpljenja za empatična razmatranja ljudskih ili civilizacijskih problema. Upitna je retorička zavodljivost i diskurzivna snaga te i takve borbe, no to nije problem samoga stripa koliko same umjetnosti. Priče o egzilu i egzilantima nisu se pojavile jučer, a neće ni prestati sutra.
Vijest • 03.12.2019.

Strip autor, scenarist i crtač Krešimir Zimonić dobitnik nagrade 'Andrija Maurović' za životno djelo

Tradicionalnu nagradu 'Andrija Maurović' za životno djelo na području hrvatskog stripa u 2019. godini dobio je Krešimir Zimonić, za svoj sveukupni doprinos. Ne samo kao strip autor, scenarist i crtač, jedan od najistaknutijih i najoriginalnijih na ovim prostorima, od sredine 70-ih godina prošlog stoljeća do danas, nego i kao urednik, inicijator i pokretač strip-manifestacija.
Kritika • 18.04.2018.

André Franquin, Jean De Mesmaeker–Jidéhem : Gaston slavi šezdeseti rođendan

Možda je upravo taj nonšalantni odnos prema radnom mjestu i karijeri, ta kritika sakrosanktnih maksima novovjekovnog kapitalizma, zaogrnuta u veseli i bezbrižni jezik dječjega stripa razlog zbog kojega Gaston nije doživio izdanje na engleskom jeziku sve do 2017. godine. Previše je tu bilo europske anarhije da bi se to samo tako, bez kontrole, serviralo američkoj djeci.
Kritika • 29.05.2017.

Bill Willingham : Bajke: Životinjska farma

'Willinghamove 'Bajke' utjelovljuju sam medij stripa. Unutar labavih pravila fiktivnoga svijeta (u svakom trenutku podložnih promjeni) nudi se mogućnost pisanja i crtanja svega, u svim zamislivim ikoničkim i simboličkim registrima, ograničena 'tek' komercijalnim učinkom.