Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 07.09.2017.

Dokumentarna izložba FRAMAFU: VOLIM STRIP autora Veljka Krulčića
Održava se
08.-30.09.2017.

FRA MA FU

U petak, 8. rujna s početkom u 18 h u Gradskoj knjižnici u Virovitici otvara se dokumentarna izložba FRAMAFU: VOLIM STRIP autora Veljka Krulčića, koji kao urednik i izdavač stoji iza niza strip-knjiga s Franjom Fuisom kao autorom/scenaristom tiskanih u posljednjih desetak godina.

Kao što sam naziv izložbe govori, ista je u posvećena djelovanju na polju stripa (i uopće književnosti) poznatog zagrebačkog novinskog reportera Franje Fuisa (1908. – 1943.), rođenog virovitičana. Za Fuisa je poznato da je u pionirskim danima hrvatskog stripa – sredina i druga polovica tridesetih godina prošlog stoljeća imao jednu od ključnih uloga. Široj javnosti najpoznatiji je po scenarijima koje je pisao za vesterne Andrije Maurovića i osebujnim likovima koje je osmislio u svojoj mašti, poput Starog Mačka, Crnog jahača, Polagane Smrti i drugih.

Dokumentarna izložba – opsega tridesetak panoa i stopedesetak kataloških jedinica - otkriva i Fuisovo značenje kao inicijatora, suvlasnika i urednika zabavnog tjednika „Mickey Strip“  (1938/39.); zatim po scenarijima koje je pisao za druge crtače, poput Ferda Bisa; zabavnim, pustolovnim romanima i pripovijetkama koje su kasnije poslužile kao predložak za stripove; ali i po poduzetničkom duhu i uopće čitavom nizu „dodatnih vrijednosti“ koje je dao hrvatskom stripu toga razdoblja.

Izložba donosi i neka nova otkrića o Fuisovom strip-djelovanju krajem 30-ih i ranih 40-ih godina.

Otvorenje izložbe ujedno će označiti i početak ovogodišnjeg, trećeg po redu festivala FRA MA FU, festivala reportaže i reportera. Izložba FRAMAFU: VOLIM STRIP u Virovitici ostaje postavljena do 30. rujna, nakon čega se seli u Zagreb.

Umjetnički plakat izložbe osmislio je Davor Schunk, istaknuti dizajner i strip-autor, zavičajem isto virovitičan.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –