Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 03.12.2019.

Strip autor, scenarist i crtač Krešimir Zimonić dobitnik nagrade 'Andrija Maurović' za životno djelo

Krešimir Zimonić: Zlatka (epizoda 'Zločin i kazna', Modral lasta)

Tradicionalnu nagradu "Andrija Maurović" za životno djelo na području hrvatskog stripa u 2019. godini dobio je Krešimir Zimonić, za svoj sveukupni doprinos. Ne samo kao strip autor, scenarist i crtač, jedan od najistaknutijih i najoriginalnijih na ovim prostorima, od sredine 70-ih godina prošlog stoljeća do danas, nego i kao urednik, inicijator i pokretač strip-manifestacija.

Prosudbeno vijeće, koje je odlučilo da upravo Zimonić bude lauret nagrade „Maurović“, činili su Rudi AljinovićŽeljko Lordanić, Tihomir MraovićVeljko Krulčić i Želimir Kosović.

Radi se o nagradi koju za izniman doprinos u razvoju nacionalne umjetnosti stripa, od 2009. naovamo,  dodjeljuje udruga za popularizaciju hrvatskog stripa „Art 9“.
 

Krešimir Zimonić

Krešimir Zimonić (r. 1956.) se stripom počeo baviti u gimnazijskim danima dok je polazio Školu primjenjene umjetnosti, da bi na „velika vrata“ u medij ušao kada mu je beogradski časopis „Pegaz“ objavio strip „Luna“. Od te 1975. godine Zimonić kontinuirano crta stripove, ilustracije, te se bavi i animiranim filmom. Studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti, a bio je i član grupe „Novi kvadrat“, čije je kratkotrajno djelovanje u drugoj polovici 70-ih bilo jedna od onih ishodišnih točaka u ovdašnjoj kulturnoj i društvenoj reafirmaciji stripa.

Zimonić je plodan i raznovrstan autor, autor koji „inzistira na izvrsnosti“. Svoje stripove, bez obzira da li je riječ o ostvarenjim na jednu tablu, kompletnim strip-pričama ili serijalima, objavljivao je u šezdesetak listova, revija i časopisa. Njegov zaštitni znak svakako je strip „Zlatka“, junakinja koja je na ovaj ili na onaj način prisutna više od 30 godina na strip sceni.

Zanimljivo je istaknuti kako je Zimonić za niz svojih kolega crtača, kako onih mlađih, tako i onih starijih od sebe (Jules Radilović) pisao scenarije! Usput, za većinu svojih stripova sam je napisao scenarij.

Njegovi stripovi dosad su objavljeni u devet strip-knjiga.

Krešimir Zimonić: Zlatka (epizoda 'Zločin i kazna', Modral lasta)

Ništa manje nije važan Zimonićev angažman i doprinos tijekom proteklih desetljeća u najrazličitijim strip projektima, poput vinkovačkog salona stripa, u strip-časopisu „Patak“, u Društvu autora stripa SR Hrvatske, u organiziranju brojnih strip-izložbi, vođenju radionica stripa, pa i kao mentor nizu mladih autora... Uza sve navedeno (i nenavedeno) Krešimir je stizao i – pisati o stripu, o njegovim autorima, junacima i fenomenima vezanim za devetu umjetnost.


Dosadašnji dobitnici nagrade „Andrija Maurović“ za životno djelo: Mladen Bjažić, Julio Radilović, Borivoj Dovniković, Žarko Beker, Nedeljko Dragić, Oto Reisinger, Rudi Aljinović, Željko Lordanić, Ninoslav Kunc i Vjekoslav Đaniš, te Ivica Bednjanec (posmrtno).

Fadil Hadžić i Vladimir Pavlinić su primili specijalno priznanje „Andrija Maurović“.        

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –