Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 03.05.2022.

Strip i izložba Davora Schunka 'Bez brkova' u Centru kulture na Peščenici
Održava se
05.05.2022. u 19h

U četvrtak, 5. svibnja u 19:00 sati u Galeriji događanja u Centru kulture na Peščenici, otvara se izložba Davora Schunka "Bez brkova", kojom prilikom će biti predstavljen i autorov novi, istoimeni strip album.

Izložba će biti otvorena do 20. svibnja 2022.

(c) Davor Schunk

Bez brkova Šunk Davor

Izložba i strip "Bez brkova" novi je rad umjetnika, ilustratora, strip crtača Davora Schunka koji karakterizira oštar, brz ritam, narativne nelogičnosti, ispadanja iz fabule, apsurd i poigravanje sa društvenim klišejima. Oštri kontrasti, brza izmjena kadrova i situacija karakteristični za likovni aspekt djela preslikava i na sam tekst, kojega je napisao autor. Schunk se poigrava glavnim protagonistom koji jedan klišej zamjenjuje drugim  kao stanovnik provincije kojemu se dnevni ritam svodi na posao kuću i birtiju, i birtiju, i birtiju i kojega upoznajemo kao čovjeka bez dlaka na tijelu, povratnika s bauštele, kojemu partnerica rađa brkato dijete. Ovaj događaj inicira niz apsurdnih situacija,  od izrugivanja protagonistu do njegove slučajne inauguracije u vođu, i to direktno sa filmskog seta!

Izrugujući se arbitrarnosti sustava moći, sustavima u kojima nam se uvijek čini da najnesposobniji i najpokvareniji vladaju, autor prikazuje mehanizam kanaliziranja društvene nemoći i kompleksa u moć i nasilje. Potencirajući paralele s fašizmom i Hitlerom (naš statist sa seta dobiva brkove zbog kojih biva percipiran kao Vođa)  strip se poigrava totalitarnim sistemima koji inzistiranju na hvatanju „penzića, samostalnih umjetnika, dimnjačara i analitičara, znanstvenika, pjesnika, dizajnera, medicinskih radnike,“ pa čak i crkvenjaka.

Drugim riječima, sustav se postepeno rješava i  „korisnih“ “nekorisnih“ skupina da bi se urušio sam u sebe, dok protagonist nestaje bez moći/brkova, baš kao što ih je stekao – spletom neobičnih okolnosti, no za pretpostaviti je da sustav perzistira, neovisno o njegovim zamjenjivim glavnim glumcima.

Dinamična izmjena stvarnosti i sna, povezanih ali distorziranih fabula, kroz koje protagonist putuje pričom,detektiranje točaka društvenih ali i identitetskih apsurda te njihovo potenciranje i izvrgavanje ruglu čine osnovu stripa. Likovi su karikaturalni, njihove su društvene uloge banalizirane do iščašenja, od erotiziranih motiva do motiva moći provlači se autorov smisao za grotesku, čak i svojevrsnu grubost u izrazu koja točno reflektira bazen tema koje autor dotiče.

Josipa Bubaš

Davor Šunk

Bez brkova

  • Kulturbunt 04/2022.
  • 58 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789535993735

Iako široj javnosti poznat kao zaigrani sklon počesto žrtvovati radnju/sadržaj samoj igri u stripu, Davor Schunk ovaj put je uozbiljio izraz, a da pri tome nije oduzeo ništa svojoj sklonosti igranja prizorima koje dočarava. Mika, glavni lik stripa 'Bez brkova' priglupi je bauštelac, bez ambicija i želja koje izlaze izvan granica osnovne biološka rutine – posao, parenje, gostiona – no rođen bez ijedne dlake na tijelu. Zaplet nastaje kad mu se rodi sin s brkovima.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –