Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 21.04.2018.

Svečanim otvorenjem u ponedjeljak 23. travnja 'polijeće' sedma Noć knjige 2018.
Održava se
23.04.2018. od 12h do 23:59h

Noć knjige 2018. - Programska knjižica

Svečanost otvorenja Noći knjige održat će se 23. travnja 2018. u 12 sati u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

U prigodnom programu otvorenja okupljenima će se obratiti ministrica kulture Republike Hrvatske dr. sc. Nina Obuljen-Koržinek, a u ime domaćina otvorenja glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić. Svoje poruke izreći će i predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Organizacijskog odbora Noći knjige i drugi.

Na otvorenju će i ove godine biti predstavljeni najnoviji rezultati istraživanja tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj, koju je za Noć knjige proveo Centar za istraživanje tržišta – GfK u ožujku 2018. godine. Istraživanje koje će predstaviti Tamara Kraus (GfK) sadrži podatke o tome koliko Hrvati čitaju, posuđuju i kupuju knjige te zanimaju li ih one uopće.

U sklopu svečanoga otvorenja Noći knjige 2018. otvorit će se i izložba pripremljena u sklopu Nacionalne kampanje za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom „I ja želim čitati!“ pod nazivom Ugovor iz Marakeša: zašto je važan?! U ime organizatora, Hrvatskoga knjižničarskog društva, izložbu će predstaviti njezina autorica Željka Miščin. Svrha je izložbe istaknuti primjenu Ugovora iz Marakeša u Republici Hrvatskoj za osobe koje su slijepe i slabovidne te za one koje imaju teškoće u čitanju standardnoga (crnoga) tiska. Suorganizatori su izložbe Hrvatska knjižnica za slijepe i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

Rezultate likovnoga natječaja Ubaci knjigu u vremenski stroj! predstavit će Vanja Jurilj, predsjednica Hrvatske udruge školskih knjižničara, koja će uručiti nagrade laureatima. Natječaj je organiziran za djecu osnovnih i srednjih škola sa svrhom da se dozna kako mladi vide knjigu i čitatelje budućnosti, kako zamišljaju interakciju s knjigom i prostore u kojima će se ona odvijati.

Članovi Organizacijskoga tima Noći knjige javnost će upoznati i s projektom Prijatelj knjige. Njime se želi skrenuti pozornost i na one kojima rad s knjigom nije glavna djelatnost, ali svojim aktivnostima promiču knjigu i čitanje. Prema jasnim mjerilima takvi klubovi, kafići, restorani, hoteli i dr. dobit će posebno oblikovanu, dvojezičnu oznaku (naljepnicu) koja će sugerirati da je to mjesto prijatelj knjige (eng: Book Friendly), mjesto na kojemu posjetitelj može uživati u čitanju, bilo da mu se štivo nudi na polici s knjigama, bilo da ih donosi sam.

Posjetitelje će razveseliti i raketa od knjiga, instalacija koja se gradi u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, sa željom da se i na simboličnoj razini poruči kako budućnost bez knjige ne dolazi u obzir.

>>> PROGRAMSKU KNIŽICU NOĆI KNJIGE možete preuzeti ovdje.

Noć knjige u brojkama

Noć knjige 2018., manifestacija koja već sedmu godinu zaredom tematizira knjigu i popularizira čitanje, održat će se 23. travnja u povodu Međunarodnog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige, a ovogodišnja tema joj je Budućnost knjige.  

Temom se željelo potaknuti publiku, čitatelje, sudionike, medije i širu javnost na razmišljanje o budućnosti te na promišljanje o povezanosti knjige i čitanja sa znanošću, izumima, inovacijama, novim formatima i tehnologijama. Umjesto okretanja prošlosti, obilježavanja obljetnica rođenja ili smrti velikana pisane riječi, u središtu zanimanja je pitanje kako tehnologija mijenja naše živote i načine na koje pričamo priče (npr. pod utjecajima društvenih mreža), koje su poteškoće koje ju prate te njihov utjecaj na zainteresiranost za čitanjem. 


Noć knjige 2018. obilježit će se u čak 287 grada i mjesta širom zemlje. Više od 669 sudionika (knjižnice, knjižare, nakladnici, odgojno-obrazovne ustanove, instituti, kulturni centri, bolnice, muzeji, udruge pisaca i ljubitelja knjige…) pripremilo je gotovo 1200 različitih programa i prodajnih akcija. Svjesni važnosti poticanja rane pismenosti i čitanja za razvoj pojedinca, ali i društva u cjelini, organizatori Noći knjige zadovoljni su činjenicom da će se Manifestacija ove godine obilježiti u 188 osnovnih škola te 26 vrtića, kao i mnogim srednjoškolskim i visokoškolskim ustanovama

Prodajne akcije i popusti moći će se ostvariti tijekom cijelog dana (neke i kroz tjedan) u knjižarama i antikvarijatima širom Hrvatske. Veliki broj knjižnica u Noći knjige nudit će besplatan upis ili vraćanje knjiga bez naplate zakasnine.

3D projekcije, priče u vlakovima i na brodovima, humanitarna akcija

Projekcije nad fontanama u Noći knjige 2018.

U ponedjeljak, 23. travnja, na fontanama ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice javnost će moći uživati u 3D projekcijama motiva koji vizualno obilježavaju ovogodišnju Noć knjige. Prethodnih su godina nad fontanama projicirani likovi Williama Shakespearea, Miguela de Cervantesa, Mačka Mišolovca i Ribe Vande, a ove će godine nad njima letjeti astronaut. Astonaut (predložite ime) bit će lansiran iznad fontana u 20 sati, a njegovu putanju pratit ćemo sve do 23 sata. Fotografije možete podijeliti na društvenim mrežama uz oznaku: #nocknjige.


Putuj s knjigom!

U suradnji s Hrvatskim željeznicama i Jadrolinijom, Noć knjige je putnicima u prigradskim vlakovima na području Zagreba i okolice putnicima sva tri plovna područja Jadrolinije (deset brodskih linija, od sjevera do juga Jadrana) i ove godine omogućila emitiranje audiopriča/zvučnih knjiga za djecu. Audiopriče je ustupila Croatia Records iz svoje edicije „Bakine priče“.


Noć knjige za humanost

Organizatori Noći knjige nastoje svake godine manifestaciji dati humanitarnu notu, ukazujući na potrebe onih kojima je potrebna naša pomoć. Ovoga puta zahvaljujemo nakladnicima koji su donirali knjige i slikovnice sigurnim kućama za žene i djecu žrtve nasilja (Autonomna ženska kuća Zagreb i Sigurna kuća Vukovarsko-srijemske županije). 

– Noć knjige 2018. - Programska knjižica –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –