Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

poticanje čitanja ×

Tema • 24.12.2023.

Vještine rane pismenosti: Što se i kako radi u zagrebačkom dječjem vrtiću Sunčana

Mnogi mladi roditelji nisu (sasvim) svjesni toga da se djeci može čitati već od najranije dobi i da time i sebi i djeci stvaraju mirno okruženje ispunjeno zajedništvom, da uspostavljaju mali osobni ritual koji se iz dana u dan ponavlja (a zna se koliko mala djeca trebaju takve rituale) i da, na kraju krajeva, na još jedan način prate i podupiru razvoj svoga djeteta.
Tema • 09.12.2023.

Vještine rane pismenosti: Što se i kako radi u zagrebačkom dječjem vrtiću Remetinec

Nepobitna je i neprocjenjiva dobrobit koja proizlazi iz zajedničkog druženja djece i odraslih s pričom, slikovnicom, knjigom. Osim toga, predčitačkim se aktivnostima potiču i razvijaju predvještine čitanja. Djeca u ranoj dobi pokazuju interes za slikovnice, počinju ih listati, pokazivati i imenovati likove i radnje.
Tema • 28.12.2022.

Godine (ne)čitanja : Kako ubrzati Nacionalnu strategiju poticanja čitanja?

Svaka medalja ima svoju drugu stranu, pa tako i priča o Nacionalnoj strategiji poticanja čitanja ima svoje lice i naličje. Deset godina nakon što je krenula inicijativa za njezino donošenje dugi je period, i možda pojedinci misle da je Strategija samo skup već postojećih aktivnosti i da je dovoljno osigurati tek malo više pogonskom goriva, no tako se ne rješava problem koji zahtjeva hitne intervencije.
Preporuka • 23.03.2022.

Anita Peti-Stantić: Zašto su nam učitelji i učenje važni?

Jasno joj je da je u promjeni pristupa učenju i poučavanju, kao i u promjeni stava mladih prema učenju, jedan od najvažnijih zadataka trajno pružati potporu budućim i sadašnjim učiteljima od kojih se traži da razviju nove vještine za 21. stoljeće te da postanu sposobni upravljati projektima utemeljenima na fenomenima.
Tema • 21.07.2021.

Kako odgajati knjiške punoljetnike?

Budući da u Hrvatskoj svake godine cca 35.000 mladih postaje punoljetno, zamišljam projekt kojeg ćemo radno nazvati 'Knjiški punoljetnik', a njegova bit je u tome da iz godine u godinu, kako nove generacije budu stasale, svatko u godini kada puni 18 od države dobije vaučer u vrijednosti od za početak barem 300 kuna (ekvivalent cca 40 eura) koji može potrošiti u nekoj od 'zemaljskih' knjižara za kupnju...
Najava • 23.04.2018.

Svečanim otvorenjem u ponedjeljak 23. travnja 'polijeće' sedma Noć knjige 2018.

Svečanost otvorenja Noći knjige održat će se 23. travnja 2018. u 12 sati u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Noć knjige 2018. obilježit će se u čak 287 grada i mjesta širom zemlje. Više od 669 sudionika (knjižnice, knjižare, nakladnici, odgojno-obrazovne ustanove, instituti, kulturni centri, bolnice, muzeji, udruge pisaca i ljubitelja knjige…) pripremilo je gotovo 1200...
Vijest • 27.04.2015.

Otvoreno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Prijedlogu Nacionalne strategije poticanja čitanja

Na internet stranicama Ministarstva kulture otvoreno je savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Prijedlogu Nacionalne strategije poticanja čitanja za period od 2015. do 2020. godine.