Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 26.05.2021.

Top lista najprodavanijih knjiga u knjižarama u mjesecu travnju

Projekt "Top lista knjiga – prema podacima o prodaji u hrvatskim knjižarama" nakon projektiranja i postavljanja potrebne IT infrastrukture počeo je s objavljivanjem rezultata u lipnju 2020. godine, nakon što su knjižare krajem travnja i početkom svibnja 2020. ponovno otvorile vrata nakon popuštanja lockdowna iz ožujka. Od tada, iz mjeseca u mjesec, donosimo pregled knjižarske prodaje na reprezentativom uzorku od 35 knjižara, samostalnih ili u sklopu knjižarskih lanaca, a rezultate prezentiramo u vidu 12, općenitih i tematskih top listi najprodavanijih knjiga.
 

TOP LISTA - TRAVANJ 2021.

PUBLICISTIKA

Proljeće je donijelo nekoliko novih značajnijih uspješnica koje će sasvim sigurno i u idućim mjesecima bilježiti značajniju prodaju. Na listi PUBLICISTIKA u prvom redu to se odnosi na novu knjiga Jordana B. Petersona "Izvan reda" koja se nastavlja na njegov veliki hit "12 pravila" i koja se učvrstila na prvom mjestu u kategoriji publicističkih izdanja, a značajan skok bilježi i knjiga Mylene Desclaux "Zašto su Francuskinje mlade i u pedesetima?". Zanimljivo je da su u prvih 10 pozicija na vrhu i troje hrvatskih autora - Mirjana Krizmanić ("Laži naše svakidašnje"), Davor Rostuhar ("Ljubav oko svijeta") i Ivo Goldstein ("Hrvatska 1990.-2020."), a sa svojim hitovima i dalje odlično drži Christel Petitcollin, autorica uspješnica "Kako manje misliti""Kako bolje misliti".

Od novih proljetnih publicističkih naslova među 50 najprodavanijih ušle su i knjige Anthonyja Williama "Detoks za iscjeljenje", Roberta Torrea "Ludilo uzvraća udarac", Damira Jelenskog "Alka75 : Kuharica u ravnoteži", Deana Nicholsona "Nalin svijet", Anthonyja De Mella "Buđenje svijesti", Kaije Puura "Finski odgoj djece", Stephena W. "Hawkinga "Kratki odgovori na velika pitanja", Neila deGrasse Tysona "Pisma jednog astrofizičara", Grahama McCanna "Mućke : Sve o omiljenoj humorističkoj seriji", te Gorana Gavranovića i Borisa Rašete "Deset dana u travnju".

TOP LISTA - TRAVANJ 2021.

KNJIŽEVNOST

Iako smo već ušli u drugi kvartal, u 2021. godini za sada je manje većih ili barem potencijalnih hitova u kategoriji KNJIŽEVNOST, i dalje je na vrhu Charlie Mackesy s knjigom "Dječak, krtica, lisica i konj", a pri samom vrhu su "Nizozemska kuća" Anne Prachet i "Klub istražitelja ubojstava četvrtkom" Richarda Osmana.

Visoke pozicije na top listi izborile su se i knjige Toshikazu Kawaguchija "Prije nego što se kava ohladi"Carlosa Ruiza Zafóna "Grad od pare"Jane Harper "Preživjeli"Roberta Galbraitha "Nemirna krv", Susan Elizabeth Phillips "Zapleši sa mnom"Liu Cixin "Problem triju tijela"Olge Tokarczuk "Bizarne pripovijesti" i druge.

Što se pak hrvatskih autori/ca  tiče, na vrh se opet vratila Tisje Klaković Braić i njezina "U malu je uša đava", a između nje i Zorana Ferića ("Putujuće kazalište") ubacio se znanstvenik Igor Rudan proznom knjigom "Povjetarac". Od novijih naslova na listu je ušle "Štajga" Ivane Šojat"Sjećanja i neobjavljene priče" Eve Grlić te "Drugi zakon termodinamike", novi roman Drage Glamuzine.
 

TOP LISTA - TRAVANJ 2021.

SLIKOVNICE I KNJIGE ZA DJECU I MLADE

Prodaja knjiga u kategorijama ZA DJECU I MLADE i SLIKOVNICE dalje je prilično stabilna, a iz mjeseca u mjesec u knjižarama se pojave nova izdanja nekih od vrlo popularnih auotra kao što su Jeff Kinney "Gregov dnevnik : Kugla za rušenje", Leigh Bardugo "Sjena i kost", Jessica Townsend "Čudesnjakinja", David Walliams "Ljigavac", Daniela Celli "Sva čuda svijeta" i dr.

Od slikovnica na vrhu je i dalje svevremenski klasik "Ježeva kućica" Branka Ćopića, a od novijih izdanja pri vrhu su Oliver Jeffers "Sve što ćemo sagraditi", Katie Daynes "Zašto sve umire?"Sophie Blackall "Ako dođeš na zemlju".


* Projekt Top lista knjiga temelji se na većem broju generiranih top-listi segmentiranih po različitim tematkim ili žanrovskim kriterijima, koji odražavaju i raznolikost interesa šire čitateljske publike. Najprodavanije naslove trenutno je moguće pregledavati kroz pojedinačne top liste iz područja: Publicistika / Književnost / Hrvatska književnost / Knjige za djecu i mlade / Slikovnice / Djeca i roditelji / Društvo, politika, povijest / Biografije i memoari / Popularna znanost i tehnologija / Mentalni i duhovni razvoj / Putopisi i putovanja / Hrana i kuharice. U pripremi su i druga razvrstavanja/liste.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –