Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 27.08.2015.

Treći Festival alternative i ljevice (FALIŠ) u Šibeniku u znaku antifašizma
Održava se
02.-05.09.2015.

FALIŠ

Treći po redu Festival alternative i ljevice Šibenik (FALIŠ) koji se od 2. do 5. rujna 2015. održava u Šibeniku kao krovnu temu ove godine uzima antifašizam. Festivalom se obilježava sedamdeseta godišnjica kraja Drugog svjetskog rata i, ističu organizatori, kako se vjerovalo prije tih sedam desetljeća - konačna pobjeda nad fašizmom.

Sukladno toj, središnjoj temi, napravljen je i novi vizualni identitet FALIŠ-a u kojem se odstupilo od podsjećanja na propale šibenske tvornice. Ove godine plakatima i drugim materijalima Festivala organizatori FALIŠ-a žele istaknuti činjenicu da je Šibenik bio grad s najviše boraca u ključnoj bitci Drugog svjetskog rata, onoj što su je fašističke snage zvale Operacija Schwarz, a povijest upamtila i kao Petu neprijateljsku ofenzivu. U toj, mitskoj borbi na Sutjesci u kojoj je sudjelovalo 127.000 nacista, kojima se suprotstavilo 18.000 partizana, među njima i 1316 Šibenčana, spašen je Vrhovni štab i otvorena su vrata pobjedi antifašizma u Hrvatskoj.

Autor plakata FALIŠ-a je, kao i ranijih godina, dizajner Ante Filipović Grčić, art-direktor Festivala.


"Tisuću tri stotine i šesnaest - jedan je od najznačajnijih brojeva u cjelokupnoj povijesti Šibenika, a on nije nastao baš tako skoro i nije da nije imao velikih ljudi i trenutaka. Vi, naravno, znate da Šibenik tada, četrdesetih godina prošloga stoljeća, nije bio najveći grad u Dalmaciji, Hrvatskoj i bilo kojoj od Jugoslavija. Ipak, niti jedan drugi nije imao toliko boraca na Sutjesci! Od njih 1316, pet stotina i trideset pet nije preživjelo ovaj, najozbiljniji nacistički pokušaj uništavanja pokreta otpora.

Antifašizam je pitanje kućnog odgoja, a ne ideološki ili već neki drugi izbor, a njegov znak prije 70 godina ili nešto ranije, 1943. na Sutjesci, bila je crvena petokraka. To je, jednostavno, povijesna činjenica, a činjenice su, za razliku od mišljenja koje je slobodno, svete."

Emir Imamović Pirke, direktor FALIŠ-aMeđu bogatim programom, izdvaja se hrvatska premijera dokumentarnog filma Arisa Chatzistefanoua "Fašizam Inc." (2014.), grčkog redatelja poznatog po filmovima "Dugokracija" i "Katastrojka". On će u razgovoru s Igorom Štiksom hrvatske projekcije govoriti o odnosu fašizma i kapitalizma, ali i trenutnoj krizi u Grčkoj i budućnosti Syrize.

Jedna od gošći je i Angela Richter, njemačka kazališna režiserka i aktivistkinja hrvatskog porijekla, koja će u razgovoru sa Srećkom Horvatom govoriti o važnosti digitalnih disidenata i svojim susretima s Julianom Assangeom i Edwardom Snowdenom.

Među preostalim gostima su Andrej Nikolaidis, Jela Brešan, Dragan Markovina, Hrvoje Klasić, Zlatko Dizdarević, Jurica Pavičić i mnogi drugi, a teme koje će ove godine pokriti treći Fališ sežu od "abecede ustaštva", preko odnosa crkve i antifašizma, sve do situacije u Siriji, ali i mogućnostima otpora u pustinji postsocijalizma.

Antifašizam je pitanje kućnog odgoja, a ne ideološki ili već neki drugi izbor, a njegov znak prije 70 godina ili nešto ranije, 1943. na Sutjesci, bila je crvena petokraka. To je, jednostavno, povijesna činjenica, a činjenice su, za razliku od mišljenja koje je slobodno, svete.

Cjeloviti program FALIŠ-a možete pronaći na festivalskom webu, a mi ovdje izdvajamo dio programa vezan uz predstavljanja knjiga i temu o odgovornosti internetskih medija:


ČETVRTAK, 3. rujna

19.00: Limenke i ciklame
(promocija knjige Jele Godlar Brešan)
- sudjeluju: Jela Godlar Brešan, Kruno Lokotar, Emir Imamović;

21.00: Pobuna u pustinji postsocijalizma
(promocija knjige Srećka Horvata i Igora Štiksa)
- sudjeluju: Srećko Horvat, Igor Štiks, Emir Imamović
- mjesto održavanja: Mala loža


PETAK, 4. rujna
 

18.30: Protokoli internetskih mudraca
(javna rasprava o odgovornosti uredništava portala
za sadržaje komentara čitatelja)
- sudjeluju: Saša Leković, Davorka Blažević; moderira: Emir Imamović;
- mjesto održavanja: Press centar HND-a Šibenik, Božidara Petranovića 16

21.00: Povijest poraženih
(promocija knjige Dragana Markovine)
- sudjeluju: Dragan Markovina, Kruno Lokotar;
- mjesto održavanja: Mala loža


SUBOTA, 5. rujna
 

20.00: Smjena straže
(promocija knjige Andreja Nikolaidisa)
- sudjeluju: Andrej Nikolaidis, Kruno Lokotar, Srećko Horvat;
- mjesto održavanja: Mala loža


Posjetite i Facebook stranicu FALIŠ-a.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –