Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 04.05.2017.

Treći Zagreb Book Festival predstavlja Austriju (tema fragilnost)
Održava se
22.-28.05.2017.

Treći Zagreb Book Festival održat će se od 22. do 28. svibnja u Muzeju za umjetnost i obrt. Tijekom sedam dana u više od pedeset događanja nastupit će preko osamdeset stranih i domaćih gostiju. Na još dvije lokacije u samom centru grada, u kinu Tuškanac i Vinyl baru, u sklopu Festivala bit će prikazana tri filma i održana četiri koncerta.

Ove će godine, zbog zajedničkog povijesnog naslijeđa, kulturnog i društvenog utjecaja te snažne umjetničke scene koja na najbolji način spaja tradicionalno i moderno, Festival predstaviti Austriju, posebno imajući u vidu činjenicu da je 2017. godina proglašena Godinom austrijsko-hrvatske kulturne suradnje. Kroz aktualne i važne teme hrvatskoj će publici približiti austrijsku književnost, film, glazbu i društvenu klimu.

Kao tema Festivala nametnula se fragilnost - tema koja u današnjem svijetu nestalnosti i neizvjesnosti zauzima ključno mjesto u djelima mnogih umjetnika, kao i u životima svih nas. Novi koncept Festivala potaknut će na promišljanje današnjice kroz umjetnička djela i razgovore s nekim od najznačajnijih europskih intelektualaca, a odrazit će se u večernjim diskusijama o našim svakodnevnim fragilnostima - ravnopravnosti, društvenih sustava, slobode govora, virtualnih identiteta i drugih.

Imajući na umu da je znatiželju, promišljanje i odgovornost presudno usvojiti što ranije, prvi dio svakog dana bit će posvećen najmlađima. Pored književnog programa i ove će godine, u još bogatijem izdanju, posjetitelji imati priliku uživati u živom glazbenom programu te suvremenim filmovima koji su već postali tradicionalni program Zagreb Book Festivala.
 

Erica Fischer otvara treći Zagreb Book Festival

Aimée & Jaguar Fischer Erica

Osim toga na Festivalu će u prodaji biti ponuđeno više od 5000 naslova po popularnim cijenama, a hrvatski će čitatelji moći čitati i posebno festivalsko izdanje knjige "Aimée & Jaguar", autorice koja će otvoriti ovogodišnji Zagreb Book Festival - Erice Fischer.

"Aimée & Jaguar" intrigantna je dokumentarističko-prozna knjiga koja opisuje jedno od najkontroverznijih i najstrašnijih razdoblje ljudske povijesti i epicentar događanja tog vremena – Berlin 1942. godine, a pripovijeda emotivnu i potresnu ljubavnu priču ekstravagantne Židovke Felice Schragenheim (Jaguar) i supruge nacističkog vojnika, uzorne Njemice Lilly Wust (Aimée), dajući intimistiki portret odnosa dviju sasvim različitih žena koje su se zbližile pod najnevjerojatnijim okolnostima.

Erica Fischer uvodi nas u to potresno vrijeme, opisujući politička i društvena kretanja koja su prethodila progonu berlinskih Židova, kao i način na koji je nacizam bio infiltriran u sve pore društva, kako su razmišljali „obični“ Nijemci, i kako je izgledao suživot u doba holokausta, prelamajući priču kroz svjedoke tog vremena. Po knjizi, koja je prevedena na više od dvadeset svjetskih jezika, 2000. godine snimljen je i istoimeni film kojim je otvoren Berlinale, a glavne glumice nagrađene su Srebrnim medvjedima.

Autorica Erica Fischer otvorit će Festival 22.svibnja na panel-diskusiji Žene, manjine i ostatak svijeta, a dan kasnije će razgovarati o knjizi "Aimée & Jaguar"

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –