Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 12.12.2006.

Tri nove besplatne knjige: Pašić, Roško i Valent

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je na mrežnim stranicama projekta "Besplatne elektroničke knjige" tri nove besplatne elektroničke knjige: knjigu poezije "Ovdje, gdje prestaje more i zemlja čeka" Vojina Pašića, teorijsku knjigu "Paranoidnije od ljubavi, zabavnije od zla" Zorana Roška i knjigu kratkih proza "Al-Gubbah" Milka Valenta.

Trenutno je na mrežnim stranicama projekta "Besplatne elektroničke knjige" (elektronickeknjige.com) dostupno 50 naslova. Kako bi se olakšalo snalaženje među sve brojnijim naslovima i autorima, na mrežnim stranicama odnedavno je dostupno autorsko i naslovno kazalo.

Vojin Pašić rođen je 1966. u Bihaću. Pjesnički prvijenac, "Ovdje, gdje prestaje more i zemlja čeka", u tiskanom obliku objavio mu je zagrebački AGM 2003. godine.

Zoran Roško rođen je 1960. u Šibeniku. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je na odsjecima filozofije i komparativne književnosti. Zaposlen je kao informator u Knjižnicama grada Zagreba. Radi i kao urednik emisije Alternet na Trećem programu Hrvatskog radija, glavni je urednik dvotjednika Zarez, član je uredništva časopisa Libra Libera i Tvrđa. Objavljuje teorijske tekstove i priređuje blokove teorijskih i književnih tekstova za Quorum, Treći program Hrvatskog radija, Tvrđu, Europski glasnik, Filozofska istraživanja, Riječi, ART-e-FACT itd. S Višeslavom Kirinićem priredio je zbornik tekstova Johna Zerzana Anarhoprimitivizam protiv civilizacije (Jesenski i Turk, 2004). 2002. godine Naklada MD izdala je knjigu njegovih teorijskih tekstova Paranoidnije od ljubavi, zabavnije od zla.

Milko Valent rođen je 6. srpnja 1948. u Zagrebu, gdje je na Filozofskom fakultetu diplomirao filozofiju i komparativnu književnost. Prozaik, pjesnik, dramatičar, esejist i kazališni kritičar. Zastupljen je u brojnim antologijama, panoramama i izborima poezije, eseja, proze i drame. Dijelovi njegova opusa prevedeni su na desetak jezika. Također je na njemački jezik prevedena knjiga proze Nježna palisandrovina, a na engleski radiodrame Tinta u oku i Neonski rubovi te drame Gola Europa, Ground Zero Aleksandra i Bordel divljih jabuka. Dvije njegove drame, dijelovi dramske trilogije Zero (Ground Zero Aleksandra i Gola Europa), nagrađene su prvom i trećom nagradom ''Marin Držić''.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –