Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 02.07.2018.

Tribina 'Lekcije' s Vidom Guzmić: Otkrivanje potencijala jezika kao medija
Održava se
05.07.2018. u 20h

Na drugim “Lekcijama” Centar za kreativno pisanje ugošćuje vizualnu umjetnicu Vidu Guzmić koja će uz razgovor o vlastitim medijskim radovima dati i kratki pregled odabranih radova u mediju jezika i teksta unutar umjetničkih praksi sedamdesetih godina 20. stoljeća. Lekcije se održavaju u četvrtak, 5. srpnja u 20 sati u Gajevoj 10 (Zagreb).

Autorica će uz razgovor o vlastitim medijskim radovima dati i kratki pregled odabranih radova u mediju jezika i teksta unutar umjetničkih praksi sedamdesetih godina 20. stoljeća. Primjeri iz vizualne poezije, sound i video umjetnosti funkcioniraju kao ispitivanja unutar jezičnih normi, pisanih riječi, artikulacije, kao i granica umjetničkih formi. Otkrivanje potencijala jezika kao medija, kroz dekonstrukciju jezičnih pravila, otvara mogućnosti eksperimentalnih praksi kao i kritiku postojećih formi u umjetničkim i širim društvenim kontekstima.

Vida Guzmić je magistrirala na Odsjeku za animirani film i nove medije pri Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer Novi mediji. Izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu (Finale!, Galerija Galženica, 31. Salon mladih, HDLU, THTnagrada, MSU…) i vodi radionice (Percepcije i bilješke prostora, projekt Tamnosvijetla tvar, MM centar, Cutout poezija, projekt Austerity, nužno zlo i trik, Pogon). Članica je kolektiva Prostor je Taktika unutar kojeg redovito organizira radionice i izložbe, te razvija vlastite projekte. Članica je Pangolina od 2013.

Kroz medij videa, animacije, teksta, slike preuzima i/ili oblikuje narative vođene osobnim iskustvom, tuđim ili bliskim. Putem bilježenja rutina, inspiriranih umjetničkim ili neumjetničkim, u kontekstu svakodnevice, propituje ograničenja individualnih, intimnih stanja i djelovanja unutar konstruiranih pojedinačnih i kolektivnih identiteta

O Lekcijama:

Lekcije” su novi program Centra za kreativno pisanje koji ugošćava relevantne književnike, teoretičare, profesore, kulturnjake, aktiviste, humaniste. Kulturni i književni život Zagreba posljednjih je godina iznimno bogat, ali u moru tribina, festivala, promocija i predstavljanja novih projekata, uočili smo nedostatak “klasičnih” (a opet interaktivnih) predavanja različitih mladih stručnjaka koja nisu rezervirana isključivo za studente društveno-humanističkih znanosti. (CeKaPe)

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –