Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 26.04.2019.

Tribina o 'Dnevnicima' Victora Klemperera u zagrebačkom KIC-u
Održava se
29.04.2019. u 19h

Želim svjedočiti do kraja Klemperer Victor

"Dnevnici Victora Klemperera: normalizacija zla u jeziku" naziv je tribine koja će se održati  29. travnja 2019. u 19 sati u zagrebačkom Kulturno informativnom centru (Preradovićeva 5).

Poznati njemački lingvist Victor Klemperer (1881-1960) dnevnik je vodio već od mladosti, a danas je najzanimljivije čitati svjedočenja nastala tijekom Drugoga svjetskog rata. Bilo je to doba do tad neviđenoga nacionalsocijalističkog terora i vrijeme kada je sam bio u opasnosti, no ustrajao je u nužnosti bilježenja društvenih promjena, osobito onih koje su se događale Židovima kojima je i sam pripadao. Jasnim i nepatetičnim jezikom opisuje kako je određena društvena skupina sustavno isključivana, označena kao Drugo te postala nepoželjna i sustavno iskorjenjivana – uz tihi pristanak većine. Kao lingvist, pomno je bilježio propagandne strategije koje su nacisti zlorabili u Trećem Reichu kako bi manipulirali masama. Tekst dnevnika objavljen pod naslovom "Želim svjedočiti do kraja" (Disput, 2017., prev. Damjan Lalović).

Zašto je Klempererov dnevnik jedan od najpoznatijih autobiografskih tekstova toga razdoblja i što je u njemu aktualno i danas? Koje se dokumentarne strategije pojavljuju u dnevniku, u čemu se očituje otklon od fikcije, kako iščitavati premrežene privatne i javne elemente u tom važnom tekstu i što nam on govori o potrebi za svjedočenjem te o nacističkom teroru? 

O tome će govoriti Milka Car, izvanredna profesorica na Odsjeku za germanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a tribinu moderira teoretičarka Marija Ott Franolić

Victor Klemperer

Želim svjedočiti do kraja : Dnevnici 1933-1945. Izbor

  • Prijevod: Damjan Lalović
  • Disput, Hrvatsko filološko društvo 10/2017.
  • 236 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532602784
  • Cijena 150.00 kn

Victor Klemperer (1881-1960), njemački pisac židovskog porijekla, profesor romanistike na Visokoj tehničkoj školi u Dresdenu, desetljećima je vodio dnevnik, uključujući i, ponajprije, dramatično razdoblje između 1933. i 1945. godine. Kada je pola stoljeća poslije objavljeno prvo izdanje tih zabilješki, naslovljeno Klempererovim citatom 'Želim svjedočiti do kraja', bila je to senzacija na njemačkom knjižnom tržištu.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –