Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 06.12.2022.

Tribina 'O hrvatsko-češkim književnim prijevodima od 1992. do 2022.'
Održava se
09.12.2022. u 18h

Hrvatsko-češko društvo organizira tribinu O hrvatsko-češkim književnim prijevodima od 1992. do 2022. koja će se održati u petak 9. prosinca u 18 sati u Književnom klubu Booksa u Zagrebu.

Hrvatsko-češki odnosi tema su o kojoj se posljednjih godina, osobito u sklopu Hrvatsko-češkog društva naveliko govori, a ovaj put razgovarat će se o dugoj i prijateljskoj povijesti međusobnog prevođenja književnih djela pisanih na ovim srodnim jezicima te o njihovoj trenutnoj književnoj produkciji i kvaliteti prijevoda.

Koliko Hrvati prevode i čitaju češku književnost, a koliko Česi hrvatsku?
Postoje li u Hrvatskoj popularne češke spisateljice i pisci (a da nisu Milan Kundera) ili u Češkoj hrvatske spisateljice i pisci (a da nisu???)?

Koje su trenutno najprevođenije hrvatske spisateljice i pisci i možemo li o tome uopće govoriti? Koje su trenutno najprevođenije češke spisateljice i pisci u Hrvatskoj i zašto? Čitamo li se međusobno više ili manje?

O ovim i sličnim pitanjima na tribini će razgovarati češki bohemist Matěj Martinčak, hrvatska bohemistica Suzana Kos i hrvatski književnik Damir Karakaš. Moderatorica tribine je Mateja Pavlic.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –