Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 20.05.2019.

Tribina Od 5 do 95: dokumentiranje ženskih života
Održava se
23.05.2019. u 19h

Tribina Od 5 do 95: dokumentiranje ženskih života održat će se u četvrtak 23. svibnja u 19 sati u Kulturno informativnom centru u Zagrebu (Preradovićeva 5).

Web-projekt „Od5do95“ postoji već tri godine. To je multimedijalna platforma na kojoj se nalaze intervjui sa ženama različitih uzrasta, porijekla i životnih sudbina. To je virtualni muzej ženske usmene povijesti i svakodnevice. Pokrenule su ga režiserka Arijana Lekić Fridrih i snimateljica Andrea Kaštelan, a pridružio im se i producent Tibor Keser.

Žene u ovim intervjuima govore o svome odrastanju, odnosu s majkom, partnerom, djecom, o samorealizaciji, ambicijama, željama za budućnost, žaljenju za propuštenim i mnogim drugim temama.

Zašto je uopće važno bilježiti žensku usmenu povijest, i koja je specifičnost ovoga projekta? Kako nagovoriti žene da se otvore i javno ispričaju svoje životne priče, ponekad i vrlo intimne? Može li to biti dobar povod da ispitanice progovore o nekim tabu temama i da se pokrene ženski međugeneracijski dijalog? Što nam ovi intervjui govore o promjenama koje su žene doživjele unazad nekoliko generacija i o njihovom položaju u današnjem društvu? Po kojem se principu sugovornice biraju i koja im se pitanja postavljaju? Koje je sve rezultate ta platforma donijela i kako bi projekt trebao zaživjeti u budućnosti?

O projektu „Od5do95“ govorit će njegova pokretačica, multimedijalna umjetnica i režiserka Arijana Lekic Fridrih. Tribinu vodi teoretičarka Marija Ott Franolić.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –