Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 24.05.2021.

Tribina Razotkrivanje: Svetislav Basara, Kontraendorfin
Održava se
25.05.2021. u 20h

Tribina Razotkrivanje sa Svetislavom Basarom održat će se u utorak 25. svibnja u 20 sati u Knjižari Fraktura u Zagrebu, povodom objave hrvatskog izdanja romana "Kontraendorfin(24 sata, 2021.), dobitnika Ninove nagrade za 2020. godinu. Razgovor će voditi Miljenko Jergović.

"Okružen je samoćom i divljenjem. Mržnjom i prezirom, naravno. Ali dobro se u Srbiji razumije što on to govori. Njegov položaj u toj je književnosti na pragu trećeg desetljeća novoga vijeka i milenija sličan položaju Miroslava Krleže u predratna hrvatska i jugoslavenska doba. Razlika je u tome što Krleža imao je iluziju utemeljenja unutar komunističke ljevice. Basara nikakvih više ideoloških iluzija nema. Odnedavna ga ni lijevo-liberalna i opozicijska Srbija, koja nema svojih predstavnika u parlamentu, ne prihvaća kao svog bakljonošu. Nisu ga otpisali. On je otpisao njih, i nastavio sam.
(...)

Basaru se čita i komentira. Njime se prijeti. Pred Basarom se uzmiče. Basaru se verbalno batina i omalovažava, jer se od Basare strahuje. On je ta velika gesta srpske književnosti protiv srpske i velikosrpske politike, protiv srpskoga nacionalizma, srpske nacionalne gluposti, srpskoga primitivizma, gesta protiv bijede srpstva. Basara svojom prozom stvara ono što je u Austriji stvarao Thomas Bernhard". (Miljenko Jergović)

Tribina će se održati uz provođenje i pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera, a broj posjetitelja u Knjižari Fraktura bit će ograničen na 12, stoga je potrebno prijaviti se na promocije@fraktura.hr.

Razgovor ćete moći pratiti uživo na YouTube kanalu Fraktura Najbolja Literatura i na FB profilu Fraktura – najbolja literatura. 

Svetislav Basara

Kontraendorfin

  • 24sata 05/2021.
  • 272 str., meki uvez
  • ISBN 9789533237824
  • Cijena 99.00 kn

Basaru se čita i komentira. Njime se prijeti. Pred Basarom se uzmiče. Basaru se verbalno batina i omalovažava, jer se od Basare strahuje. On je ta velika gesta srpske književnosti protiv srpske i velikosrpske politike, protiv srpskoga nacionalizma, srpske nacionalne gluposti, srpskoga primitivizma, gesta protiv bijede srpstva. Basara svojom prozom stvara ono što je u Austriji stvarao Thomas Bernhard. (Miljenko Jergović)

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –