Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 06.07.2021.

U Petrinji otvorena nova čitaonica i igraonica za djecu i mlade 'Knjiguška'

Svečanost otvorenja Knjiguške (foto: Iva Perković)

U Petrinji je 6. srpnja 2021. godine svečano uručen i otvoren kontejner „Knjiguška – mjesto za ljekovite priče u gradu“ koji će djelovati kao prostor za igru, terapiju te čitaonica s više od 1000 naslova za djecu i mlade. 

Uručenje i otvaranje kontejnera završnica je humanitarne akcije pokrenute u ovogodišnjoj Noći knjige, manifestaciji koja već deset godina promiče knjigu i vrijednost čitanja u hrvatskome društvu. O kontejneru će trajno brinuti Udruga IKS koja je svoj dom izgubila u razornom potresu koji je pogodio grad Petrinju i okolicu krajem prošle godine. Važan je to korak na putu ponovne revitalizacije ne samo prostora na kojem je donedavno stajala spomenuta zgrada već i lokalne zajednice u cjelini. 

Nabavu i postavljanje kontejnera u gradu Petrinji u suradnji s organizatorima Noći knjige omogućili su Sberbank Hrvatska, LUKOIL Croatia te ponajviše Veleposlanstvo Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj, a njegovo opremanje knjigama hrvatski nakladnici okupljeni u Zajednici nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore te tiskare koje su poklonile bilježnice s motivima Noći knjige.

S obzirom da je jedna od inspiracija ovogodišnje Noć knjige bio i veliki Fjodor Mihajlovič Dostojevski, kojem ove godine proslavljamo 200. obljetnicu rođenja i 140. obljetnicu smrti, a maskota manifestacije babuška, u ovoj humanitarnoj akciji ostvarena je prigodna suradnja upravo s Veleposlanstvom Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj, koje je osim donacije kontejnera ukrašenog vizualima ruskih kulturnih simbola, uključeno i u organizaciju kulturnog programa njegovog svečanog uručenja i otvaranja. 

Prigodni program povodom otvorenja “Knjiguške” otvorio je glumac, scenarist i režiser Goran Matović koji je, nakon kratkog uvoda, na idealan način povezao Petrinju i Rusiju. Naime, pričom o Josipu Severu, pjesniku rođenom u Blinjskom Kutu koji je 1964. godine živio i stvarao u Rusiji, uveo nas je u ostatak programa. Nekad zapisana djela Majakovskog i Severa odzvanjala su ruševinama u centru grada u fenomenalnoj izvedbi Gorana Matovića i podsjetila sve okupljene na iznimnu snagu koju ima izgovorena i pisana riječ. Upravo u tome i leži važnost naše “Knjiguške” – mjesta ljekovitih priča.

Tamara Jovičić, izvršna direktorica Udruge IKS i moderatorica programa otvorenja “Knjiguške”, preuzela je potom riječ i iskoristila priliku za kratko predstavljanje aktivnosti i programa Udruge te izricanje zahvalnosti svim okupljenim donatorima, suradnicima i posjetiteljima. Sukladno tomu, govornicu su redom preuzeli predstavnik Organizacijskog odbora Noći knjige i predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore gospodin Slavko Kozina, izaslanik Ureda predsjednika RH gospodin Zdravko Zima, predstavnik Vlade RH gospodin Tomislav Mihotić te Veleposlanik Ruske Federacije u RH NJ.E. gospodin Andrey Nesterenko. Važno je spomenuti da su se okupljenim posjetiteljima obratili i Ivanka Roksandić u ime Sisačko-moslavačke županije te Željko Tonković u ime Grada Petrinje. 

U umjetničkom dijelu programa nastupila je djevojačka vokalna skupina Malinočki koja je izvela pjesme “Samovar” i “Narančasta pjesma”, solistica Laura Čurin s pjesmom “Valenki” te pripovjedačica Lea Đido Božak koja nam je ispripovijedala “Knjiguškinu priču”. Na kraju su volonteri Udruge IKS izveli lutkarsku predstavu “Budi cool, volontiraj” kojom su i one najmlađe naučili važnosti volontiranja i djelovanja u lokalnoj zajednici. 

Nadamo se da ćete i vi shvatiti važnost koju ima ovaj mali kontejner velika srca te da ćete nas uskoro ponovno posjetiti na adresi Turkulinova 9, poručuju iz Udruge IKS. Više informacija o samom programu koji će se odvijati u "Knjiguški" očekujte uskoro.

Fotografije s otvorenja dostupne su na FB stranici Noći knjige.

Udruga IKS i Noć knjige 2021.

– Svčanost otvorenja Knjiguške –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –