Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 05.10.2020.

U prevodilačkom ringu: Tatjana Radmilo i Dean Trdak
Održava se
08.10.2020. u 18h

Književno prevođenje u pravilu je samotan proces, a čitateljska javnost uvijek ima uvid u gotov, konačan proizvod dok sve faze prevodilačkog procesa redovito ostaju skrivene i odvijaju se u dijalogu prevoditelja s tekstom. Jednako tako, kad je prijevod objavljen, čitatelji ga prihvate kao jedinu moguću verziju, jedinu opciju da se autorski glas iz izvornika prenese u ciljni tekst.
  
Međutim, je li to doista tako? Prevoditi književni tekst znači donositi jednu informiranu odluku za drugom, birati iz niza opcija koje prevoditelji sami sebi nude.

Prevođenje dramskih tekstova razlikuje se od prevođenja tiskanih knjiga ponajviše po tome što taj tekst prolazi još jednu međufazu između prevoditelja i korisnika, a to je redateljska i glumačka interpretacija. Kako bi ona bila što bliža dramatičarovoj namjeri, književni prevoditelji uistinu moraju dobro odvagnuti svoje odluke. Jesu li te odluke uvijek jedine ispravne? Jesu li njihove rečenice podložne drukčijim interpretacijama od namjeravane? Jesu li čitljive i glumljive? 

Sve možete doznati iz neobične predstave članova DHKP-a – Prevodilačkog ringa – u kojem će dvoje iskusnih prevoditelja, Tatjana Radmilo i Dean Trdak, pokazati kako su interpretirali riječi slavnog suvremenog dramatičara Toma Stopparda u djelu Indian Ink.

Dramski dvoboj održat će se u četvrtak 8. listopada u 18 sati u parku ispred Bookse, Martićeva 14 d, Zagreb.

Susret moderira Lara Hölbling Matković.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –