Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 28.05.2019.

U programu Poezije u dvorištu gostuje Vlado Martek
Održava se
30.05.2019. u 19h

Program Poezija u dvorištu ugostit će jednog od naših najpoznatijih konceptualnih umjetnika i pjesnika, Vladu Marteka. Poznat kao pjesnik koji njeguje svoju poziciju marginalnosti i rijetko istupa u javnosti, a svoje stihove nikada ne čita javno, smatra to odviše konvencionalnim. Stoga je ovo Martekovo gostovanje zapravo rijetka prilika da čujemo što će nam reći o svojoj poeziji i poziciji u umjetnosti. 

Posljednja Martekova knjiga pjesama pod naslovom "Bježanje od poezije" objavljena je 2017. godine u Beogradu. Knjige kod nas nema u knjižnicama ni u knjižarama, pa će ovo gostovanje na neki način biti i promocija nove knjige. Pjesme iz Martekove nove knjige čitat će drugi pjesnici i umjetnici. 


Vlado Martek
RIJEČI NE SPADAJU U GNIJEZDO 

Riječi ne spadaju u gnijezdo
ijedno, svako, nikakvo.
Riječi spadaju u pjesnika
kad je on izvan, ispod i pred.
Grubo, kao istina, nedorečenog
umiranja, ko institucija živog
Mrtvaca, dišućeg bez pogleda duše.
Znanje bez znanja, život bez
Žalosti, takvo je gnijezdo
Koje jest i bit će najljepša tišina. 
 

Vlado Martek (Zagreb, 1951.), pjesnik, likovni umjetnik i pisac. Diplomirao je književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Osnivač je Grupe šestorice autora sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća zajedno s Mladenom i Svenom Stilinovićem, Fedorom Vučemilovićem, Borisom Demurom i Željkom Jermanom. U duhu urbanog intervencionizma od 1974. godine Grupa šestorice izvodila je radove i izlagala ih u javnom prostoru. Bavili su se dekonstrukcijom ideologije socijalizma u Jugoslaviji. Martek sebe naziva „predpjesnikom“, a svoje pisanje „predpoezijom“, što je postalo odrednica njegove umjetničke prakse. Njegovo stvaralaštvo uključuje akcije, izložbe-akcije u suradnji i komunikaciji s publikom, na ulicama i u javnim prostorima. 

Stvara djela i antidjela, agitacije, asemblaže, tekstove-dijagrame pisane i crtane rukom. Temeljno obilježje njegova rada je transmedijalno povezivanje jezika i likovnih umjetnosti u crtežima, fotografijama, objektima, slikama, akcijama, performansima i instalacijama. Osim samog pisanja u tradicionalnom smislu, Martek stvara i poetske objekte, u kojima povezuje medije književnosti, filozofije i likovnih umjetnosti. 

Za sebe kaže da je radni vijek proveo kao „činovnik“. Naime, radio je 37 godina kao knjižničar u gradskoj knjižnici u Dubravi, baveći se cijelo vrijeme aktivno umjetnošću. Upravo mu je ta dvojna pozicija, kaže, omogućila da u umjetnosti ostane slobodan.

...

30. svibnja (četvrtak) 2019. u 19 sati 
Café u dvorištu, J. Žerjavića 7/II, Zagreb
Voditeljica programa: Sanja Baković
Organizatori: Centar za knjigu i Café u dvorištu

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –