Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 06.12.2019.

U Puli otvoren obljetnički 25. Sa(n)jam knjige u Istri
Održava se
05.-15.12.2019.

Svečano otvorenje 25. Sa(n)jam knjige u Istri

Svečanom ceremonijom jučer u podne otvoreno je obljetničko izdanje 25. Sa(n)jam knjige u Istri. U narednih jedanaest dana, do 15. prosinca 2019., pulski Dom hrvatskih branitelja bit će hram knjige i mjesto svih gradova ovoga svijeta, sukladno sajamskoj temi Gradovi u tijeku.  

Čast otvorenja 25. Sajma pripala je piscu Draganu Velikiću koji se emotivnim govorom sjetio Pule svog djetinjstva, iz koje je otišao prije trideset godina, ali kojoj se uvijek vraća i poslije toliko godina, a prostore drugih gradova određuje pulskim distancama. 

Grad čine i oni kojih više nema. Ne samo ljudi, već i građevine koje su podigli, a kojih, tih građevina, također više nema. Ta misao se s godinama širila, gradila jedan pogled na svijet, i danas znam, odredila je i moj životni poziv. – istaknuo je Dragan Velikić, zaključivši da Čak i kad nestanu živi svjedoci, sjećanje je pohranjeno u knjigama. Zato su knjige branitelji gradova, čvršći i od najčvršćih zidina. 

Svečanost otvorenja glazbenim izvedbama Črni malin, Touca' la Louna i Villa Idola uveličala je istarska glazbenica i kantautorica Tamara Obrovac, u pratnji Uroša Rakovca na gitari. Redatelj svečanog otvorenja Sajma je Matija Ferlin, dok je kroz program, režiran prema scenariju pisca i dramaturga Gorana Ferčeca, vodio glumac Livio Badurina

Svečanosti su prisustvovali izaslanik ministrice kulture Republike Hrvatske, državni tajnik Ivica Poljičak, zamjenik župana koji obnaša dužnost Župana Istarske županije, Fabrizio Radin, i gradonačelnik Grada Pule Boris Miletić.
 

Magdalena Vodopija

U društvu gostiju i prijatelja, direktorica Sajma Magdalena Vodopija slavljeničkom je zdravicom pozdravila Sajam, grad Pulu, prisutne goste te svima poželjela dobrodošlicu. Prisjetila se i nazdravila svojim velikim učiteljima, ocu Bošku Obradoviću, suradnicima Albertu Goldsteinu i Dušanu Karpatskom. Zahvalila se svim autorima, izdavačima i suradnicima koji su u proteklih 25 godina stvarali Sajam. Nazdavila je Puli u svim njenim marginama kulturnim, sportskim, radničkim i glazbenim i pritom istaknula “Pula je ovaj Sajam najviše inspirirala, Sajam pripada Puli, on je iz njega izrastao” kazala je direktorica poklonivši se svojoj publici.
   
Ceremonija svečanog otvorenja nastavila se šetnjom kroz Sajam, uz poseban glazbeni ugođaj za koji su se pobrinuli studenti s Odsjeka klasične harmonike Muzičke akademije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, u pratnji dirigenta i glazbenog pedagoga Denisa Modrušana

Program obljetničkog 25. Sa(n)jam knjige dostupan je na internetskoj stranici Sajma.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –