Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 26.04.2019.

U Puli otvorena Klub-knjižara Giardini 2

Klub-knjižara Giardini 2

Udruga Sa(n)jam knjige u Istri na pulskim je Giardinima otvorila Klub-knjižaru Giardini 2, novi projekt koji je osmislila direktorica Sa(n)jam knjige u Istri Magdalena Vodopija, umjetnik i koreograf Matija Ferlin zaslužan je za uređenje prostora, a knjižarka Vlatka Balinčić kreirala je knjiški postav. 

Klub-knjižara Giardini 2 djelovat će u klupskom ritmu otvorenom prema javnosti i koncepcijski će se razlikovati od uobičajenog rada knjižare. Jedinstvenost prije svega proizlazi iz modela postavke knjiga koji će se ovisno o temi mijenjati svaki mjesec, ali i u mogućnosti da svojim sudjelovanjem i prijedlozima program kluba-knjižare određuju njezini članovi, a ne tek pokretači. Zamišljena kao knjižara nove generacije, drugačija po svojoj energiji, a ne tek dizajnu ili rasporedu, svoj prostor otvorit će svim zainteresiranim članovima i omogućiti im da se susretnu s djelima i idejama, te da svoja promišljanja rasprave s piscima, urednicima, nakladnicima i prije svega s knjižarima koji će članove znalački voditi kroz tematske knjiške postave.  

U Pulu svakog prosinca stižu pisci s velikih svjetskih scena, okuplja se publika iz cijele Hrvatske, a slike festivalske živosti, kao dobar osjećaj, protegnu se kroz godinu. Uz sve to svima nam nedostaje stalni dodir s knjigom, cjelogodišnje i svakodnevno utočište ne samo za čitatelje već i za nas koji se bavimo predstavljanjima i promocijom knjiga i autora. Kultna je knjižara Castropola stvorila Sa(n)jam, a sada Sa(n)jam Castropoli na Giardinima 2 daje novu priliku osnivajući klub-knjižaru. Stvarati veliki sajam kao mali knjižar bio je veliki izazov, a sada iz velikog sajma stvarati malu klub-knjižaru još je veći. Prošli smo u 30 godina puni krug i vratili se na svoje polazište, tamo gdje knjiga istinski i pripada, istaknula je Magdalena Vodopija

Prostor kluba-knjižare nalazi se na prvom katu u jednom građanskom stanu koji je prije dvije godine postao prostor Udruge Sa(n)jam knjige u Istri. Prostor podsjeća na književne salone iz nekih prošlih vremena, a nalazi se na Giardinima, poznatom Korzu – kultnom okupljalištu generacija Puljana pod krošnjama stoljetnog drvoreda. Stoga i vizualni identitet dizajnera Mauricija Ferlina implicira upravo Giardine, njegove krošnje i ideju zajedništva.     

Prvi knjiški postav okrenut je širokom području umjetnosti od filma, glazbe i dizajna do stripa i grafičke novele. Posebno smo izdvojili dio s najnovijim naslovima hrvatskih nakladnika iz područja književnosti, publicistike i humanistike te kreirali policu s knjigama autora koji su gostovali na pulskom Sajmu te policu s nobelovcima, naglasila je Vlatka Balinčić, dodavši i da će se posebnost Kluba-knjižare Giardini 2 očitovati i u inovativnom pristupu čitateljima kada će i autori, gosti kluba-knjižare postati svojevrsni knjižari te izdvojiti policu s knjigama koje su im “odredile život”.  


U klupskim prostorijama članovi će moći čitati, naručiti i kupiti knjigu uz popuste; sudjelovati u klupskim programima i predlagati programski sadržaj; koristiti bogatu sajamsku biblioteku i zatražiti personalizirane preporuke knjiga od strane knjižara, autora, urednika i nakladnika.

Klub-knjižara Giardini 2 bit će otvorena od ponedjeljka do petka od 17 do 22 sata, i subotom od 10 do 14 sati, a u radno vrijeme posjetitelji će se moći učlaniti u klub.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –