Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 24.01.2006.

U službi domovine
Održava se
25.01.2006.

Odjel za povijest Matice hrvatske poziva Vas na predstavljanje knjige Hrvoja Kačića "U službi domovine : Croatia rediviva". Riječ je o svojevrsnom zborniku članaka, govora, intervjua, izvještaja, dopisa i apela iz devedesetih u kojima se tematizira raspad Jugoslavije, propast komunističkoga sistema te nastanak i obrana hrvatske države.

Promocija će se održati u srijedu, 25. siječnja 2006. u 12 sati, u palači Matice hrvatske, Strossmayerov trg 4, Zagreb.

O knjizi će govoriti: Igor Zidić, Trpimir Macan i Ðuro Vidmarović.

Knjiga "U službi domovine" je svojevrsni zbornik članaka, govora, intervjua, izvještaja, dopisa i apela, većinom napisanih ili objavljenih početkom devedesetih godina prošloga stoljeća u kojima se tematizira raspad Jugoslavije, propast komunističkoga sistema, nastanak i obrana hrvatske države, te nadasve ratne prilike u Dubrovniku i stajalište inozemstva prema ratnoj agresiji u Hrvatskoj.

Knjiga Hrvoja Kačića je memoarsko-dokumentranoga karaktera, ona je, ponajprije, prikaz autorovih osobnih nastojanja i djelovanja oko obrane Dubrovnika i uspostave te međunarodnoga priznanja hrvatske države, oko tumačenja karaktera rata i istine o ratu u Hrvatskoj međunarodnim čimbenicima.

Hrvoje Kačić (Dubrovnik, 1932), umirovljeni sveučilišni profesor i odvjetnik, stručnjak u području pomorskoga prava, izabran je kao nezavisni kandidat u prvi saziv Sabora Republike Hrvatske te je u njemu vodio Odbor za vanjsku politiku. Volonterski je sudjelovao je u izradi Hrvatskoga ustava, zatim u radu Komisije za izradu teksta Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i nacionalnih prava, Komisije za izradu državnopravnih akata za suverenu i samostalnu Republiku Hrvatsku, Komisije za utvrđivanje činjenica i okolnosti u svezi s naoružavanjem rezervnog sastava policije i obrane Hrvatske, Komisije za kontrolu prekida vatre u Republici Hrvatskoj, Radne grupe za izradu odluka i zaključaka o razdruživanju sa Jugoslavijom i drugim republikama dotadašnje države.
Predstavljao je Republiku Hrvatsku na nekoliko zasjedanja Konferencije o bivšoj Jugoslaviji u Haagu tijekom rujna i listopada 1991, koja se održavala pod pokroviteljstvom Europske Zajednice.
U svojstvu predsjednika Odbora za vanjsku politiku predvodio je saborske delegacije u zastupanju Sabora u Parlamentu Vijeća Europe, Skupštini parlamentaraca NATO država i KESS—a te zasjedanjima parlamentaraca Srednjoeuropskc inicijative.

Od siječnja 1994. do lipnja 2001. obavljao je, također volonterski, dužnost predsjednika Državne komisije za granice Vlade Republike Hrvatske.

Stoga je Hrvoje Kačić i više nego značajan svjedok i sudionik obrane i stvaranja hrvatske države. Njegovi članci i dokumenti nisu nikakva "rodoljubna zanovijetanja" nego, naprotiv, vrijedna povijesna građa za proučavanje hrvatske državnosti na izmaku 20. stoljeća.

Knjiga "U službi domovine" proširena je inačica vrlo uspjelog izdanja objavljenog na engleskom jeziku ("Serving my country", Zagreb 2002).

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –