Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 15.05.2015.

Ulf Stark na Zagreb Book Festivalu
Održava se
20.05.2015. u 17h

©Thron Ullberg

U srijedu 20. svibnja u 17 sati na Ljetnoj pozornici Muzeja za umjetnost i obrt u sklopu Zagreb Book Festivala gostuje Ulf Stark (1944) jedan je od najpoznatijih suvremenih švedskih pisaca.

Ulf Stark predstavit će svoju nagrađivanu knjigu "Luđaci i bezveznjaci“ (Naklada Ljevak, 2015) duhovit roman o odrastanju u kojem je glavna junakinja nestašna ali osjećajna djevojčica koja se pretvara da je dječak i koja s vremenom prihvaća ekscentrične osobine svoje obitelji (i svoje vlastite) i pritom štošta nauči o životu i ljubavi.

Sudjeluju: Ulf Stark, Sara Profeta i Ivana Simić Bodrožić.

U svakoj knjizi mora biti i malo tuge, kako bi se bolje vidjela radost.

Luđaci i bezveznjaci Stark Ulf

Ulf Gottfrid Stark (12.7.1944.) jedan je od najpoznatijih suvremenih švedskih pisaca. Napisao je preko 30 knjiga koje su prevedene na 25 jezika. Autor je brojnih slikovnica i romana za mlade, a nekoliko svojih knjiga adaptirao je za film. Napisao scenarij za film Tsasiki morsan och polisen (1999.). Surađivao je s poznatim švedskim ilustratorima Annom Höglund i Matijem Leppom.

Stark je rođen i odrastao u mjestu Stureby blizu Stockholma koje je mjesto radnje u nekoliko njegovih knjiga. Interes za pisanje pokazao je već u srednjoj školi, a 1964. kao dvadesetpetogodišnjak napisao je prvu knjigu pjesama – Ett häl till livet. Nakon toga, u razmaku od 1966. do 2008., uslijedilo je tridesetak naslova, uglavnom knjiga za djecu i mlade, među kojima (1975.) i njegova prva knjiga za djecu Petter och den röda fägeln.

Dobitnik je velikog broja prestižnih nagrada, počevši od nagrade najvećeg švedskog izdavača Bonniera koju je 1984. dobio upravo za knjigu „Luđaci i bezveznjaci“ kojom se proslavio, a potom je uslijedila najuglednija švedska književna nagrada August Prize, potom Deutsche Jugendliteraturpreis, Astrid Lindgren Prize, Emmy za originalni scenarij za jednu dansku TV seriju itd. itd. U svemu što piše Ulf Stark s radosnim nedostatkom poštovanja miješa visoko s niskim, obično s impresivnim, tragično s komičnim.

Godine 1989. izabran je za člana Švedske akademije za dječju književnost (Svenska barnboks akademin).

– ZAGREB BOOK FESTIVAL - program –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –