Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ulf Stark

Luđaci i bezveznjaci

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Željka Černok
  • 05/2015.
  • 168 str., meki uvez
  • ISBN 9789533038384
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Luđaci i bezveznjaci" je beskrajno duhovit roman o odrastanju u kojem je glavna junakinja nestašna ali osjećajna djevojčica koja se pretvara da je dječak i koja s vremenom prihvaća ekscentrične osobine svoje obitelji (i svoje vlastite) i pritom štošta nauči o životu i ljubavi.

Simone je dvanaestogodišnja djevojčica koja je prinuđena preseliti se u novi grad i promijeniti školu zbog maminog novog dečka. Ona iz protesta ošiša kosu na kratko i tada započne cio niz nesporazuma i nevolja. Kad se Simone pojavi u novom razredu učiteljica pomisli da je ona dječak Simon. Simone prihvati zabunu i tada započinju nevolje koje nikako da prestanu.

Različite stvari krenu po zlu – poput izgubljenih pasa, pataka koje se nađu u učionici, ukradenih torbi… Simone neprestano upada u nevolje iako joj to (uglavnom) nije namjera.

***

Ulf Stark (1944) jedan je od najpoznatijih su­vremenih švedskih pisaca. Napisao je preko 30 knjiga koje su prevedene na 25 jezika. Autor je brojnih slikovnica i romana za mlade, a nekoli­ko svojih knjiga adaptirao je za film. Dobitnik je velikog broja prestižnih nagrada, počevši od na­grade najvećeg švedskog izdavača Bonniera koju je 1984. dobio upravo za knjigu „Luđaci i bezve­znjaci“ kojom se proslavio, a potom je uslijedila najuglednija švedska književna nagrada August Prize, potom Deutsche Jugendliteraturpreis, Astrid Lindgren Prize, Emmy za originalni scenarij za jednu dansku TV seriju itd. itd. U svemu što piše Ulf Stark s radosnim nedostatkom poštovanja miješa visoko s niskim, obično s impresivnim, tragično s komič­nim. Kao što je jednom zgodom sam rekao, u svakoj knjizi mora biti i malo tuge, kako bi se bolje vidjela radost.

Ulf Stark (1944. - 2017.) jedan je od najpoznatijih suvremenih švedskih pisaca. Napisao je preko 30 knjiga koje su prevedene na 25 jezika. Autor je brojnih slikovnica i romana za mlade, a  nekoliko svojih knjiga adaptirao je za film. Dobitnik je velikog broja prestižnih nagrada, počevši od nagrade najvećeg švedskog izdavača Bonniera koju je 1984. dobio za knjigu "Luđaci i bezveznjaci" kojom se proslavio, a potom je uslijedila najuglednija švedska književna nagrada August Prize, zatim Deutsche Jugendliteraturpreis, Astrid Lindgren Prize, Emmy za originalni scenarij za jednu dansku TV seriju i mnoge druge.

U svemu što piše Ulf Stark s radosnim nedostatkom poštovanja miješa visoko s niskim, obično s impresivnim, tragično s komičnim. Kao što je jednom zgodom sam rekao, u svakoj knjizi mora biti i malo tuge, kako bi se bolje vidjela radost.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –