Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 29.10.2015.

Umrla cijenjena književnica za djecu i mlade Nada Mihelčić

Nada Mihelčić (1946-2015)

Zeleni pas Mihelčić Nada
Napokon brucošica Mihelčić Nada
Pustolovine Arna i Ðiđija Mihelčić Nada
Pričice i pjesmice iz daleke Afrike Mihelčić Nada

Javljamo tužnu vijest da je danas, u četvrtak 29. listopada 2015. u Zagrebu u 69. godini života preminula književnica Nada Mihelčić.

Ispraćaj će biti u ponedjeljak, 2. studenoga 2015. u 10,15 sati u Krematoriju na zagrebačkom Mirogoju.


Pročitajte razgovor s Nadom Mihelčić objavljen na Modernim vremenima 2010. godine.
 

Hrvatska književnica za djecu i mlade Nada Mihelčić rođena je 1946 u Zagrebu gdje je završila gimnaziju, apsolvirala na FPN, paralelno upisala studij filozofije i indologije na FF i pohađala predavanja na pravnom fakultetu, trudeći se dobiti što šire obrazovanje, a onda je sve napustila i odlučila putovati. Dugo godina se bavila astronomijom, alpinizmom, te prodavala američke građevinsku i brodograđevnu opremu diljem Europe. Počinje pisati tek u zreloj dobi. Njezin prvi roman "Bilješke jedne gimnazijalke" je nedugo po objavljivanju uvršten u lektiru za osme razrede osmogodišnjih škola. Nakon toga joj Hrvatski radio izvodi i počesto reprizira dječju radio-dramu "Arno i zlatna ribica".

Autoričin drugi roman objavljen pod nazivom "Zeleni pas" pokazao je kako uspjeh
njezine prve knjige nije bio slučajnost. "Zeleni pas", napisan i objavljen 2009.g. postigao je svojevrstan rekord osvojivši u istoj godini sve četiri prestižne nagrade za koje je bio nominiran, a to su Nagrada Grigor Vitez, Nagrada Anto Gardoš, Nagrada Mato Lovrak i naposlijetku, ali ne manje važnu godišnju nagradu Mali Princ koja se dodjeljuje najboljoj knjizi za djecu i mlade na teritoriju Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

Nije suvišno spomenuti kako se "Zeleni pas" našao i u polufinalu t-portalovog natječaja za roman godine, a to je za knjigu namijenjenu djeci posve neuobičajen i lijep uspjeh.
Spomenuti roman je otkupljen i kao predložak za snimanje cjelovečernjeg igranog filma, pa nije čudno što je nakon svih priznanja upravo taj roman u velikoj mjeri pripomogao Nadi Mihelčić da je nacionalni žiri predloži za uvrštavanje na međunarodnu Časnu listu pisaca za djecu i mlade za 2012. godinu.

Godine 2011. autoričin roman "Pustolovine Arna i Điđija" dijeli nagradu Grigor Vitez s knjigom "Noina mačka i drugi igrokazi" autorice Sanje Lovrenčić za najbolju dječju knjigu napisanu tijekom 2010. godine.

Tijekom 2012. godine je nakladnička kuća “Izvori” objavila dvije nove knjige Nade Mihelčić. To je knjiga pod naslovom "Pričice i pjesmice iz daleke Afrike" namijenjena djeci uzrasta do deset godina i roman "Napokon brucošica" namijenjena srednjoškolcima. Kako su se obje knjige pojavile tek prije nekoliko mjeseci za njih još nemamo stručne valorizacije književnih kritičara (postoji samo u stručnom časopisu Književnost i dijete  br.3-4 vrlo pozitivan kritički osvrt Dubravke Zime na knjigu Napokon brucošica), no nemamo razloga sumnjati da neće biti jednako kvalitetne i dobro primljene od čitalačke publike.

(bilješka o autorici: DHK)

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –