Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Nada Mihelčić

Zeleni pas

  • Nakladnik: Naklada Lukom
  • 07/2009.
  • 237 str. , meki uvez
  • ISBN 9789536337408
  • Cijena: 18.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Imam osamnaest godina, bijesna sam i morala sam sve ovo zapisati, ako radi nikog drugog onda zbog onih budala iz moje škole koji kažu kako pokoja tableta ekstazija i malo marihuane još nikome nije naškodilo. A naškodilo je.
Naškodilo je meni koja to nikada nisam kušala, a strašno je naškodilo mojoj šašavoj sestri i cijeloj mojoj obitelji i svima oko nas.
Zato ću se pričom vratiti na sam početak, listajući bilješke od prije četiri-pet godina, kada sam još bila duboko u osmogodišnjoj školi i kad je cijelo to ludilo i započelo."
 
Tim riječima Nada Mihelčić, autorica kultnog hita za mlade "Bilješke jedne gimnazijalke", uvrštenog i u školsku lektiru, započinje svoj novi roman "Zeleni pas". I time odmah čitaocu naznačuje temu kojom se u romanu bavi: posljedicama koje drogiranje jednog člana ostavlja na cijelu obitelj i njihove prijatelje.

Usprkos tragičnim događajima s kojima je obitelj prisiljena suočiti se, čitajući roman često ćemo se i nasmijati. O zbivanjima naime, saznajemo kroz svjedočenje mlađe sestre, još nedorasle trinaestogodišnjakinje, na pragu puberteta i vlastitih problema s odrastanjem, koja u višečlanoj obitelji traži svoje mjesto i pripadajuću pažnju, pa stoga iskazuje i određenu količinu egoizma.

Kao i u "Bilješkama", i u ovom romanu autorica humor nadopunjava finom ironijom proširujući mu tako prostor, pa je tim, za nju bitno stilsko-strukturalnim sredstvom, omogučila "lakšu probavljivost" mučne teme i izbjegla zamku "dociranja" u prijenosu pouke koju želi iskomunicirati mladim čitaocima. Autoričin iskaz osobito je snažan u zapažanju detalja u ljudskom ponašanju i zanimljivim asocijacijama, a duhovita konverzacija kao i dinamika pripovijedanja daju živost tekstu u cjelini.

Riječ je o vrsno komponiranom i napisanom djelu više nego aktualne socijalno-kritičke tematske dominante, kojemu osobitu svježinu i boju daje protkanost književnog teksta žargonskim riječima i mladenačkim idiomom karakterističnim za suvremeni trenutak. Roman zaslužuje pozornost svojom netipičnošću, neklišeiziranošću, vlastitim pristupom i iskrenošću, pa će zasigurno privući ne samo mlade već i one starije čitaoce, naročito među roditeljima i svima onima koji su često nemoćni svjedoci tragedije drogiranja mladih.

Nada Mihelčić rođena je 1946 u Zagrebu gdje je završila gimnaziju, apsolvirala na FPN, paralelno upisala studij filozofije i indologije na FF i pohađala predavanja na pravnom fakultetu, trudeći se dobiti što šire obrazovanje, a onda je sve napustila i odlučila putovati. Dugo godina se bavila astronomijom, alpinizmom, te prodavala američke građevinsku i brodograđevnu opremu diljem Europe. Počinje pisati tek u zreloj dobi. Njezin prvi roman "Bilješke jedne gimnazijalke" je nedugo po objavljivanju uvršten u lektiru za osme razrede osmogodišnjih škola. Nakon toga joj Hrvatski radio izvodi i počesto reprizira dječju radiodramu "Arno i zlatna ribica".

Autoričin drugi roman objavljen pod nazivom "Zeleni pas" pokazao je kako uspjeh njezine prve knjige nije bio slučajnost. "Zeleni pas", napisan i objavljen 2009. postigao je svojevrstan rekord osvojivši u istoj godini sve četiri prestižne nagrade za koje je bio nominiran (Nagrada Grigor Vitez, Nagrada Anto Gardoš, Nagrada Mato Lovrak) i naposljetku, ali ne manje važnu godišnju nagradu Mali Princ koja se dodjeljuje najboljoj knjizi za djecu i mlade na teritoriju Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije. Nije suvišno spomenuti kako se "Zeleni pas" našao i u polufinalu t-portalovog natječaja za roman godine, a to je za knjigu namijenjenu djeci posve neuobičajen i lijep uspjeh. Spomenuti roman je otkupljen i kao predložak za snimanje cjelovečernjeg igranog filma, pa nije čudno što je nakon svih priznanja upravo taj roman u velikoj mjeri pripomogao Nadi Mihelčić da je nacionalni žiri predloži za uvrštavanje na međunarodnu Časnu listu pisaca za djecu i mlade za 2012. godinu.

Godine 2011. autoričin roman "Pustolovine Arna i Điđija" dijeli nagradu Grigor Vitez s knjigom "Noina mačka i drugi igrokazi" autorice Sanje Lovrenčić za najbolju dječju knjigu napisanu tijekom 2010. godine. Tijekom 2012. godine je nakladnička kuća Izvori objavila dvije nove knjige Nade Mihelčić: "Pričice i pjesmice iz daleke Afrike", namijenjena djeci uzrasta do deset godina i roman "Napokon brucošica" namijenjena srednjoškolcima. Nada Mihelčić preminula je u Zagrebu, 29. listopada 2015. u 69. godini života.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –