Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Nikola Kraljić

Oleandar : Nove pjesme

  • Nakladnik: Naklada Lukom
  • 09/2014.
  • 112 str., meki uvez
  • ISBN 9789536337859
  • Cijena: 129.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Nova knjiga Nikole Kraljića "Oleandar - nove pjesme" 35-a je izvorna zbirka pjesama i poetske proze (od ukupno 41 objavljene knjige) toga pjesnika, rođenoga i cjelokupnim umjetničkim opusom inspiriranoga i vezanoga uz Omišalj i otok Krk.

Nikola Kraljić, kao sin bodulskog krša, neminovno u svojim pjesmama progovara o moru, o krčkom kamenu i ljudima koji žive na njemu, ali bi bilo pogrešno shvatiti njegovu poeziju samo kao zavičajnu himnu. Blistave slike krčkog krajolika koje Kraljić daje, služe tek kao dekor svega pojavnog, svih događaja, dekor misaone poezije koja se naslanja na čakavsku tradiciju, ali sa znatno proširenim rječnikom. Ne zadovoljavajući se čestim ponavljanjem malog broja afektivno obojenih karakterističnih zavičajnih riječi, Kraljić funkcionalno uporablja riječi koje nisu u svakodnevnoj uporabi, unoseći najveće promjene upravo u formu.

U tom smislu stvaralačka uloga Nikole Kraljića u pravom je smislu riječi graditeljska, jer on uporablja razlomljeni stih, kao i igru glasovima i riječima. U svojim poetskim uradcima on asimilira utjecaje koji postaju posebnost njegove poezije, ističući pritom vlastito stablo refleksije i doživljaja. Ujedno, on nosi težnju suvremenog književnog stvaralaštva da svojim medijem, pisanom riječju, bila ona metaforična, onomatopeja ili grafika, postane kreativni akt i samoga čitatelja koji se mora misaono i emotivno angažirati da bi primio pjesnikovu poruku.

Tema koja se od početka provlači kroz svo Kraljićevo pjesništvo, tema je vremena i vječnosti, odnos prošlosti i budućnosti, u sagledavanju i jednoga i drugoga. Pritom njegovo samoispitivanje prerasta u samoispitivanje čovjeka suočena sa smislom svoga postojanja, pa pjesnik u jednoj sintezi prelazi rastojanja prostora i vremena. U svojim se pjesmama također dotiče i problema suvremenog čovjeka, njegova otuđenja, potrebe za komunikacijom, njegovih lomova i želje da se vrati nečemu poznatom i sigurnom, domaćem ognjištu. I makar je „teško brime ovo naše vrime“, pjesniku je povratak na gromače povratak na sigurno. On se identificira sa zavičajem i u traženju ljudskosti okreće se ljubavi.

Posebnost Kraljićeva poetskog opusa jest jezik kojim izražava i prispodobljuje svoje pjesničke slike i sloboda koju si pritom uzima. Kraljić se naime, potpuno slobodno i nesputano, ograničen samo unutarpjesničkim razlozima, u svojim pjesmama služi čakavicom (i to omišaljskom, rodnom varijantom) ali i književnim štokavskim standardom, često ih čak i međusobno isprepličući. Kada mu „treba“, izražava se čakavicom, potom lako i neopterećno „uskače“ u štokavski standard, da bi u sljedećoj pjesmi, zbog pjesničkih razloga, posegnuo za amalgamom oba govora.

Upravo ta sloboda i nesputanost u izrazu, te težnja da se u poeziji sačuvaju riječi, fraze i izrazi rodnoga omišaljskog govora, učinili su Kraljića inovatorom u sveukupnoj čakavskoj poeziji i pokazali modernost njegova stvaralaštva, što je odavno prepoznato i vrednovano u hrvatskoj književnoj
teoriji i kritici.

Nikola Kraljić rođen je 29.11.1930. u Omišlju, na Krku, a preminuo 30.10.2015. u Rijeci. Osnovnu školu završio je u Omišlju, a gimnaziju u Krku i Rijeci. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je filozofiju i psihologiju. Počeo je pisati još u gimnaziji, a objavljivati tek 1964. godine, najprije u časopisima. Piše na književnoj štokavici i na čakavici, kojoj je dao velik jezični doprinos.  

Već prva zbirka pjesama, Vrime, (Biblioteka Dometi, Rijeka, 1972.) predstavlja ga kao zrelog pjesnika, s profiliranom vlastitom poetikom. Do danas Kraljić je objavio preko 40 knjiga poezije i poetske proze, izbora iz pjesničkog opusa, neke i u prijevodu na talijanski, engleski i njemački jezik, te " Sabrane pjesme".

Zastupljen je u više antologija. Bavio se i prevođenjem s engleskog i talijanskog, mahom poezije, ali i tekstova s područja kulture, umjetnosti, psihologije i filozofije te kritikom i recenzijama. Redovito je objavljivao u književnim časopisima, a neke je i uređivao (Riječka revija, Književna Rijeka). Uredio i za tisak pripremio više knjiga drugih autora, uglavnom poezije. 

Bio je član je Društva hrvatskih književnika, ogranak Rijeka, čiji je bio suosnivač i višegodišnji predsjednik, zatim Društva hrvatskih filozofa te Društva hrvatskih psihologa (dobitnik Nagrade Ramiro Bujas za dostignuća na polju psihologije, kojoj je posveti svoj profesionalni radni vijek).


Za svoj doprinos hrvatskom recentnom pjesništvu primio je niz nagrada i priznanja: regionalna Nagrada Drago Gervais (pet puta), Godišnja nagrada Grada Rijeke (1995., za izuzetan doprinos hrvatskoj književnosti), Godišnja nagrada Općine Omišalj (2006. za knjigu poetske proze "Moj prijatelj Oton - sjećanja"), Nagrada Kaliope književnih stvaralaca otoka Krka (2007.), državna Književna nagrada Drago Gervais (2007., za zbirku "Usamljeni veslač" i ukupan doprinos hrvatskoj poeziji na čakavici) i Nagrade Općine Omišalj za životno djelo za iznimna postignuća u književnosti 2012.

O Kraljiću redatelj Zoran Krema snimio je 2009. polsatni biografski dokumentarni film po naslovom "Če sem sem, ma beloga tovara ne zovem moro".

Živio je, radio i djelovao u Rijeci i rodnom Omišlju.

 

BIBLIOGRAFIJA

– Vrime, Dometi, Rijeka, 1972.
– Žedno more, Riječko književno i naučno društvo, Rijeka, 1973.
– U plimi vjetra, RKND, Rijeka, 1973.
– Put košćere, RKND, Rijeka, 1974.
– Hod, Čakavska scena, Rijeka, 1976.
– Čakavski haiku, Društvo prijatelja mora, Rijeka, 1977.
– Barka puna vode, Čakavska scena, Rijeka, 1980.
– Poludio od riba, Izdavački centar Rijeka, Rijeka, 1982.
– Ogni giorno il tempo (Poesie scelte e tradotte da Giacomo Scotti), Cooped La Sfinge, Napulj, 1983.
– Dinarida, ICR, Rijeka, 1984.
– Trag, ICR, Rijeka, 1985.
– Ćapivanje kanta, ICR, Rijeka, 1987.
– Poruka, IRO Otokar Keršovani, Opatija-Rijeka, 1988.
– Duša morda z burum leti do mora, Libellus, Crikvenica-Rijeka, 1993.
– Sedmi val, Libellus, Crikvenica-Rijeka, 1993.
– Salon Kijec, Libellus, Crikvenica-Rijeka, 1994.
– Ja meštar / Io mastro, (dvojezično, izbor u prijevodu Laure Marchig), Libellus, Crikvenica-Rijeka, 1994.
– Plovuća sidra, Riječki nakladni zavod, Rijeka, 1994.
– Izabrane pjesme, RINAZ, Rijeka, 1995.
– Pisme nadjene, RINAZ, Rijeka, 1996.
– Bog rožice, RINAZ, Rijeka, 1997.
– Pikarske pjesme o Ani i Bartulu, RINAZ, Rijeka, 1998.
– Prst u moru, Libellus, Crikvenica-Rijeka, 1999.
– Versi od mnozijeh milosti, RINAZ, Rijeka, 2000.
– Simulakrum, Adamić, Rijeka, 2000.
– Kaškino zobo, Vitagraf i DKH, Ogranak Rijeka, Rijeka, 2001.
– Vodotoč, DKH, Ogranak Rijeka, Rijeka, 2002.
– Za sjevernim vjetrom / With the North Wind toward the Sea, Naklada LUKOM, Zagreb, 2003. (dvojezično, izbor i prijevod na engleski: Roman Karlović)
– Luđak na Timoru, Naklada LUKOM, Zagreb, 2004.
– Usamljeni veslač, Naklada LUKOM, Zagreb, 2005.
– Moj prijatelj Oton - sjećanja, Naklada LUKOM, Zagreb, 2006.
– Sabrane pjesme, RINAZ, Rijeka 2007.
– Krinka, Naklada LUKOM, Zagreb, 2007.
– Punta od erta, Naklada LUKOM, Zagreb, 2008.
– Sohi, Naklada LUKOM, Zagreb, 2009.
– Vega, Naklada LUKOM, Zagreb, 2010.
– Na nebu se ne prlja rublje / In cielo la biancheria non si sporca, DHK, Ogranak Rijeka, Rijeka, 2011. (dvojezično, izbor i prijevod na talijanski: Giacomo Scotti)
– Oblak u moru, Naklada LUKOM, Zagreb, 2011.
– Barka na vezu, Naklada LUKOM, Zagreb, 2012.
– Umnažam, Naklada LUKOM, Zagreb, 2013.
– Oleandar, Naklada LUKOM, Zagreb, 2014.
– Oaza, Naklada LUKOM, Zagreb, 2015.
– Oči modrog mora - iz ostavštine, Naklada LUKOM, Zagreb, 2016.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– "Ce Sem Sem..." - Intro - dokumentarni film o Nikoli Kraljiću –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –