Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Zvonko Todorovski

Vjetrovi Lampeduze : Pustolovni roman iz pomorskog života

  • Nakladnik: Naklada Lukom
  • 12/2007.
  • 255 str., meki uvez
  • ISBN 9789536337378
  • Cijena: 139.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Novi roman Zvonka Todorovskog "Vjetrovi Lapeduze" može se u potpunosti svrstati u žanr pomorskog romana, jer su more i pustolovina putovanja na jedrenjaku njegova glavna tema i razlog pisanja.

Okvir osnovne priče iz pomorske prošlosti čini dnevnik suvremenog dječaka, koji se našao na prvoj pravoj raskrsnici svoga života - pred pitanjem "što upisati nakon osmogodišnje škole, kuda usmjeriti svoj život". Pomoć u odluci pruža mu upravo fikcionalno svjedočanstvo Frane Maroevića o avanturističkom putovanju na Lampeduzu i nazad, koje dječak čita, a s njim zajedno i mi.

Tu i takvu postmodernu strukturu romana, Zvonko Todorovski "začinio" je svojim obljubljenim i danas već za njega u stilsko-rukopisnom smislu prepoznatljivim elementom začudnosti, čija je funkcija da poveže imaginarni svijet prošlosti i sadašnjosti.

U osnovi napisano u najboljoj maniri novo klasičnog pomorsko pustolovnog romana svjetske književnosti, ovo je djelo Z. Todorovskog, namijenjeno prvenstveno mladim čitateljima, ali i starijima koji uživaju u napetoj pustolovnoj priči o jedrenjacima i moru, a oživljuje jednu od istinitih epizoda iz pomorske prošlosti Staroga Grada na Hvaru.


***

Zvonko Todorovski hrvatski je pisac srednjih godina, koji je u književnost ušao dosta kasno, nakon uspješnog bavljenja stripom, ilustracijama, scenarijima za animirane filmove i promoviranja mladih likovnih umjetnika u Koprivnici i Varaždinu, te u Zagrebu.

No, njegov je literarni rad na romanima za djecu i mlade odmah zapažen: romani "Prozor zelenog bljeska" i "Mrlja" nagrađeni su mu nagradama "Grigor Vitez", "SFera" i "Mato Lovrak", te nominacijom za nagradu "Mali princ", a "Mirakul od mora", njegov prvijenac, kao i "Prozor zelenog bljeska" uvršteni su na popis lektire za 7. razred osmogodišnjih škola.I
 njegov prvi roman za odrasle, "Mandrač" o Petru Hektoroviću, odlično je primljen od čitatelja i kritičara, tako da je uvršten na drugo mjesto "Vjesnikove" liste najboljih objavljenih domaćih književnih djela u 2005. godini, odmah iza Paljetkove "Cvijete Zuzorić".

Svi njegovi romani (izuzev "Plavog trubača") tematski su vezani uz more i Stari Grad na Hvaru, bilo da je u njima riječ o bio-incidentu - širenje opasne alge u podmorju Starogradskog zaljeva u "Mirakulu od mora", o eko-incidentu -naftna mrlja na pučini blizu Hvara u "Mrlji", o pomorskom putovanju Petra Hektorovića do Šolte kao predtekstu za nastanak njegova čuvenog spjeva "Ribanje i ribarsko prigovaranje" u "Mandraču", ili pak, o borbi Dobra i Zla u fantastičnom svijetu iz "Prozora zelenog bljeska".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Zvonko Todorovski: Vjetrovi Lampeduze (promocija knjige) –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –