Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Nada Mihelčić

Napokon brucošica

  • Nakladnik: Izvori
  • 06/2012.
  • 190 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532033878
  • Cijena: 17.25 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Najnoviji roman naše nagrađivane dječje autorice Nade Mihelčić ("Bilješke jedne gimnazijalke", "Zeleni pas", "Pustolovine Arna i Ðiđija", "Pričice i pjesmice iz daleke Afrike") tematski je svojevrsni nastavak autoričinog romana "Bilješke jedne gimnazijalke", premda stoji kao zasebna cjelina.

Svojim osebujnim lepršavim stilom, već prepoznatljivim u našoj književnost za mlade, autorica se obraća ovoga puta generaciji koja je izašla iz adolescencije, maturirala i stupila u godine kada se kreće, ili ne kreće, u daljnje fakultetsko školovanje. Fizički zreli, a emotivno uzburkani, junaci romana dovode u pitanje bespogovorno prihvaćanje vrijednosti društva u kojem su odrasli.

Svojim nedostatnim znanjem, slutnjama, mladenački poštenjem, ovi polaznici tečaja života dodirnuli su neke tabu teme i navodno neprijeporne autoritete. Jednostavnim, i mladima bliskom jezikom, autorica se služi dijalogom kao sredstvom postavljanja teza i antiteza. Ne nameće odgovore, ali otvara put prema njima.

Nada Mihelčić rođena je 1946 u Zagrebu gdje je završila gimnaziju, apsolvirala na FPN, paralelno upisala studij filozofije i indologije na FF i pohađala predavanja na pravnom fakultetu, trudeći se dobiti što šire obrazovanje, a onda je sve napustila i odlučila putovati. Dugo godina se bavila astronomijom, alpinizmom, te prodavala američke građevinsku i brodograđevnu opremu diljem Europe. Počinje pisati tek u zreloj dobi. Njezin prvi roman "Bilješke jedne gimnazijalke" je nedugo po objavljivanju uvršten u lektiru za osme razrede osmogodišnjih škola. Nakon toga joj Hrvatski radio izvodi i počesto reprizira dječju radiodramu "Arno i zlatna ribica".

Autoričin drugi roman objavljen pod nazivom "Zeleni pas" pokazao je kako uspjeh njezine prve knjige nije bio slučajnost. "Zeleni pas", napisan i objavljen 2009. postigao je svojevrstan rekord osvojivši u istoj godini sve četiri prestižne nagrade za koje je bio nominiran (Nagrada Grigor Vitez, Nagrada Anto Gardoš, Nagrada Mato Lovrak) i naposljetku, ali ne manje važnu godišnju nagradu Mali Princ koja se dodjeljuje najboljoj knjizi za djecu i mlade na teritoriju Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije. Nije suvišno spomenuti kako se "Zeleni pas" našao i u polufinalu t-portalovog natječaja za roman godine, a to je za knjigu namijenjenu djeci posve neuobičajen i lijep uspjeh. Spomenuti roman je otkupljen i kao predložak za snimanje cjelovečernjeg igranog filma, pa nije čudno što je nakon svih priznanja upravo taj roman u velikoj mjeri pripomogao Nadi Mihelčić da je nacionalni žiri predloži za uvrštavanje na međunarodnu Časnu listu pisaca za djecu i mlade za 2012. godinu.

Godine 2011. autoričin roman "Pustolovine Arna i Điđija" dijeli nagradu Grigor Vitez s knjigom "Noina mačka i drugi igrokazi" autorice Sanje Lovrenčić za najbolju dječju knjigu napisanu tijekom 2010. godine. Tijekom 2012. godine je nakladnička kuća Izvori objavila dvije nove knjige Nade Mihelčić: "Pričice i pjesmice iz daleke Afrike", namijenjena djeci uzrasta do deset godina i roman "Napokon brucošica" namijenjena srednjoškolcima. Nada Mihelčić preminula je u Zagrebu, 29. listopada 2015. u 69. godini života.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –