Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Salman Rushdie

Firentinska čarobnica

  • Nakladnik: Izvori
  • Prijevod: Lia Paić
  • 03/2011.
  • 340 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532033656
  • Cijena: 190.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
** pročitajte kritički prikaz knjige!


Novi roman britansko-indijskog majstora suvremene proze i jednog od najvećih živućih književnika ima za vrijeme radnje paralelno Indiju i Italiju 16. stoljeća.

"Firentinska čarobnica" je priča koja povezuje, na autorov prepoznatljiv način, dva svijeta koja jedva da znaju jedan za drugoga, a i ono što znaju više je začinjeno legendama negoli stvarnošću: Italiju i Indiju od prije pet stoljeća. Senzualni svijet Firence, njegovih moćnih kurtizana, praznovjerja i lomača, te hedonističku prijestolnicu Mogulskog carstva u kojoj se jedan veliki vladar svakodnevno muči s vjerskim pitanjima, željama i izdajama svojih sinova.

A u svemu, i ponad svega, satkana priča o snazi ženske ljepote, o jednoj ženi koja nastoji upravljati svojom sudbinom u svijetu muške dominacije.

Rodio se u indijskoj muslimanske obitelji u kojoj se govorio urdski i engleski jezik. Od 1961. živio u Engleskoj, gdje je pohađao elitnu školu Rugby, a potom studirao povijest na Sveučilištu u Cambridgeu. Nakratko glumio u putujućoj kazališnoj družini, a 1970 -81. izdržavao se pišući tekstove za reklame. Doživjevši književni uspjeh, živi kao profesionalni pisac.

Jedno od najpoznatijih i najvažnijih književnih imena današnjice, Salman Rushdie, svoje je zaista impresivno književno umijeće najprije pokazao u svom drugom, danas već klasičnom romanu «Djeca ponoći» (Midnight 's Children, 1981.). Slijede romani «Stid» (Shame, 1983) crna alegorijska bajka o političkom stanju u Pakistanu, te «Sotonski stihovi» (The Satanic Verses, 1988).

U ovom romanu, isprepletenim pričama i snovitim sekvencama tematizirajući identitet, migracije, odnos svjetovnoga i vjerskoga, te život britanskog multikulturalnoga društva, Rushdie izaziva pobunu muslimanskog fundamentalizma, koja kulminira smrtnom osudom (fetvom) što mu je, zbog "bogohuljenja", u veljači 1989. izriče iranski ajatolah Homeini. Knjiga je potom spaljivana, zabranjivana, izdavači i prevodioci proganjani i čak ubijeni.
Po razmjerima afera gotovo bez premca u novijoj povijesti, fetva je autora pretvorila u "slučaj", natjerala ga na skrivanje i zadugo onemogućila normalnu recepciju djela.

Na to se Rushdie javio dugom parabolom, pripovijetkom za djecu «Haroun i more priča» (Haroun and the Sea of Stories, 1990), koja, dugujući indijskoj pripovjednoj tradiciji, progovara o opasnostima i odgovornostima pripovijedanja.

Slijede romani: «Maurov posljednji uzdah» (The Moor's Last Sigh, 1995) palimpsestna je priča o dvostoljetnoj povijesti žid.-kršć. obitelji na prostorima Španjolske i Indije; «Tlo pod njezinim nogama» (The Ground Beneath Her Feet, 1999); zbirka priča «Istok Zapad» (East West, 1994); putopis «Jaguarov osmijeh: putovanje u Nikaragvu» (The Jaguar Smile: A Nicaraguan Journey, 1987), knjiga eseja «Imaginarne domovine» (Imaginary Ho-melands, 1991), «Fury» (2001), «Step Across This Line» (2003), «Shalimar The Clown» (2005) idr.

Roman «Djeca ponoći» 1993. godine nagrađen je posebnim priznanjem Booker of Bookers i time proglašen je najboljim romanom kojem je u četvrt stoljeća postojanja dodijeljena ta ugledna britanska književna nagrada. Knjige su mu prevedene na više od dvadeset svjetskih jezika.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –