Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jean M. Auel

Ejlina pjesma Djeci Zemlje : Sv. 1 i 2

  • Nakladnik: Izvori
  • Prijevod: Nada Mihelčić
  • 06/2011.
  • 784 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532033700
  • Cijena: 38.49 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Šesta, završna knjiga epski opsežnog ciklusa "Djeca Zemlje", započetog još 1980. godine knjigom "Pleme spiljskog medvjeda". Priča iz kamenog doba od prije tridesetak tisuća godina o Ejli, koju je kao petogodišnju djevojčicu spasilo i odgojilo jedno neandertalsko pleme, odmah je postala planetarna uspješnica, a i kod nas je doživjela više izdanja.

Nakon tog prvog prapovijesnog romana ("Pleme spiljskog medvjeda") u kojem se upoznajemo s kromanjonkom Ejlom, intelektualno naprednijoj od neandertalaca, ali u gruboj sredini tek mora izboriti prava i položaj koji joj pripadaju... autorica opisuje u novim romanima život naših davnih predaka u to prapovijesno vrijeme prije pojave poljodjelstva i stočarstva, i dakako, prije pojave pisma. Stoga iz tog razdoblja nemamo nikakvih pisanih tragova, samo slikarije po špiljama, kamena i koštana oruđa, lončariju. Tim svijetom već vlada naša vrsta, kromanjonci (homo sapiens sapiens), naši izravni preci. No ponegdje obitavaju još uvijek i posljednji neandertalci (homo sapiens neanderthalensis), vrsta koja će ubrzo posve nestati.


Jean M. Auel se pokušala uživjeti u ta davna vremena, prije povijesti, i pružiti nam literarni izlet u kasni paleolitik, u doba prije mnogo tisućljeća kad malobrojni ljudi živješe od lova i skupljanja samoniklih plodova, a ledom bi okovan velik dio Europe. Zamislila je i dodir dviju vrsta ljudi: neandertalske, i nove, naprednije, kromanjonske.

U prvoj knjizi "Pleme spiljskog medvjeda" Ejla živi s neandertalcima, i stasa u djevojku, ženu i majku. U drugoj knjizi, "Dolini konja", živi neko vrijeme sama, jer je prognana iz plemena, te upoznaje prvog čovjeka svoje, kromanjonske vrste, svoju prvu i pravu ljubav, Džondalara. U trećoj knjizi, "Lovcima na mamute", Ejla prvi puta susreće veću skupinu ljudi, koji su je zavoljeli, a neki previše. U četvrtoj knjizi, "Ravnicama povratka" Ejla i Džondalar putuju kroz Europu od istoka na zapada, prema Džondaralovoj domovini. U petoj knjizi, "Vatrenom kamenu" Ejla stiže u Džondalarov dom, Zelandoniju (današnja Francuska), upoznaje njegovu rodbinu i prolazi s njim obred združivanja...

U ovoj šestoj, završnoj knjizi, "Ejlinoj pjesmi djeci Zemlje", Velika Majka Zemlja predaje preko Ejle ljudima Dar Znanja o ulozi muškarca u nastanku djece. Nije dovoljno da Velika Majka samo blagoslovi ženu trudnoćom. Nema začeća bez Užitaka u dvoje, govori novi stih. Dotad su za muškarca djeca njegove družice bila djeca rođena na njegovom ognjištu (ali ne i njegova djeca), jer Dar Užitka nije imao veze sa začećem djece. Sada, nakon objave Ejline pjesme, nastaje pojam "otac", nakon čega ništa više neće biti kao prije...

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Jean M. Auel –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –