Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Zvonimir Majdak

Ponoć

  • Nakladnik: Izvori
  • 03/2013.
  • 244 str., meki uvez
  • ISBN 9789532033946
  • Cijena: 17.25 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Nakon toga Moderna vremena ne ažuriraju cijene - preporučamo da točnost cijene i dostupnost knjige (pogotovo starijih izdanja) provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Najnoviji roman Zvonimira Majdaka, jednoga od "stare garde" naših književnika, smješten je radnjom u Zagrebu u vrijeme sadašnje, zgusnuto u samo nekoliko mjeseci. Uz to, tu su i sjećanja na Pariz i snovi o budućnosti…

Protagonist romana, Fabijan Majski, očekuje imenovanje u diplomatsku službu u hrvatskom veleposlanstvu u Parizu (djelo inače obiluje frankofilskim motivima). Tu je ambiciju zapravo najviše poticao njegov otac vidjevši mogućnost da mu se sin dokaže kao vrstan diplomat u svjetskoj metropoli i da tako “ispuni snove” (ne samo svoje).

U međuvremenu, dok čeka rješenje o postavljenju, susreće Emu, ženu koja ga je u mladosti ostavila nakon prvog sastanka, i započinje ljubavnu vezu s njom. Oboje iza sebe imaju neuspjele brakove: Ema se bila udala za bogata ali nepromišljena čovjeka koji je završio samoubojstvom, a Fabijan se rastao od žene kojoj je na prvome mjestu bila karijera.

U osnovi su ove proze ljubavne priče dvoje glavnih junaka – iskustva iz njihovih "prošlih" života i sadašnja priča koja ih zbližava i potom neumoljivo razdvaja.

Zvonimir Majdak osnovnu je školu završio u Vukosavljevici, a gimnaziju u Virovitici. Studirao je jugoslavenske jezike i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Književnu karijeru je započeo već u gimnazijskim danima objavljujući pjesme u tjedniku "Virovitički list". Prve objavljene knjige bile su također zbirke pjesama.

Premda je pisao i televizijske i radijske drame, scenarije, feljtone, kritike i putopise, Zvonimir Majdak se ponajprije afirmirao kao izraziti pripovjedač, napisavši preko dvadeset romana. 1964. godine izdaje roman "Bolest" kojim započinje ciklus njegovih egzistencijalističkih proza u kojima se, najčešće alegorijski, tematiziraju problemi suvremenog života u urbanoj sredini ("Mladić", 1965; "Kćerka",1985; "Starac", 1988; "Krevet", 1990..

Majdak je i jedan od začetnika tzv. jeans proze. U svome kultnom romanu "Kužiš stari moj" (1970), koji je doživio uspješnu kazališnu i filmsku premijeru, uvodi u književnost prvi put zagrebački žargon, s izrazima koji su karakteristični za slang mlade generacije. Junake ovih romana ("Stari dečki" (1975), "Gadni parking" (1980)) karakterizira pobunjenički stav prema svijetu i njegovu klišeiziranom jeziku, suprotstavljanje starijoj generaciji i svakom tko je drukčiji, negiranje svih čvrstih društvenih struktura i svakog oblika kanonizirane kulture.

Pod pseudonimom Suzana Rog objavio je više romana u žanru pornografskog romana: ("Baršunasti prut" (1987); "Gospoda" (1988); "Ševa na žuru" (1989); "Ponovo sam nemoralna i pokvarena" (1996).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –