Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Žarko Dadić

Na razmeđu civilizacija : Zapadna Europa, Bizant i islamske zemlje: tragovima povijesti znanosti i prirodne filozofije

  • Nakladnik: Izvori
  • 11/2013.
  • 344 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532033977
  • Cijena: 19.91 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Godine 395. Rimsko Carstvo konačno je podijeljeno na Zapadno i Istočno. Tri stoljeća kasnije, na granice oba ta carstva udaraju valovi nove civilizacije rođene na Istoku: islamske. Cijela povijest intelektualnih stremljenja srednjega vijeka toliko je u znaku tih događanja da možemo govoriti o tri različite povijesti.

Godine 395. Rimsko Carstvo konačno je podijeljeno na Zapadno i Istočno, a kršćanstvo se u njima učvršćuje kao društvena i civilizacijska okosnica. No zbog razmimoilaženja teologa, dva geografski odvojena carstva razdvajaju se sve dublje i po razdjelnici katoličanstvo – pravoslavlje. Iz toga su proizlazile i sve veće razlike u daljnjem civilizacijskom hodu nasljednika antičkoga svijeta. Bizantsko Carstvo se sve više organizira kao teokratsko, a na Zapadu se unatoč velikoj moći papa, svjetovna i crkvena vlast ne stapaju u jednu.

Cijela povijest intelektualnih stremljenja srednjega vijeka toliko je u znaku tih razlika da možemo govoriti o dvije različite povijesti. No to nije sve!

U osmome stoljeću na granice oba ta carstva udaraju valovi nove civilizacije rođene na Istoku: islamske. Koliko su, i jesu li, te tri civilizacije utjecale jedna na drugu, što su preuzimale jedna od druge, a u čemu su slijedile svoje zatvorene silnice ostajući izolirane u razvoju, sve je to silno zanimljivo i beskrajno polje istraživanja.

Knjiga "Na razmeđu civilizacija" doprinos je tome, s posebnim naglaskom na dio koji se tiče povijesnih prostora na kojima su današnje države Hrvatska, Srbija, te Bosna i Hercegovina.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –