Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Žarko Dadić

Egzaktne znanosti u Hrvatskoj u ozračju politike i ideologije : (1900-1960)

  • Nakladnik: Izvori
  • 07/2010.
  • 552 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532033533
  • Cijena: 25.88 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Povelik je opus Žarka Dadića u kojemu on razmatra nositelje razvoja egzaktnih znanosti na našim prostorima, a ova knjiga obuhvaća razdoblje od (ugrubo) 1900. do 1960., kada se zbog potrebne "povijesne distance" autor-povjesničar zaustavlja. U tom relativno kratkom (samo 60 godina) razdoblju smjenjivalo se nekoliko država odnosno režima i svaki od njih ostavio je svoj pečat.

Dadić znanstvenu situaciju u Hrvatskoj prikazuje mnogo šire nego što se ona odnosi na egzaktne znanosti, jer se događaji u svezi s egzaktnim znanostima, primjerice na Sveučilištu u Zagrebu, ne mogu promatrati izolirano od opće situacije u znanosti. Također, prikazuje se i opća kulturna klima u razdoblju koji obrađuje ova knjiga, jer ona daje okvir i za pojedina znanstvena zbivanja.

Pored toga, posvećuje se pozornost također ideološkim i filozofskim pogledima koji se odražavaju na stanje u egzaktnim i uopće u prirodnim znanostima. Utjecaj politike i ideologije na znanstvena i uopće kulturna zbivanja u Hrvatskoj je u ovom razdoblju izuzetno velik. Zato se u izlaganju nastoji koliko je god moguće prikazati utjecaj politike i ideologije na znanstvena, kao i općenito na društvena zbivanja, jer je bez toga u ovom razdoblju nemoguće razumjeti pojedine događaje.


***

Akademik Žarko Dadić (Split, 1930), matematičar i povjesničar znanosti, najistaknutiji je i najplodniji hrvatski istraživač egzaktnih znanosti - povijesti matematike, fizike i astronomije u Hrvatskoj. Ovo najnovije djelo naslanja se na prethodno objavljena djela: "Egzaktne znanosti hrvatskoga srednjovjekovlja" (Globus, 1991), "Hrvati i egzaktne znanosti u osvitu novovjekovlja" (Naprijed, 1994.), "Egzaktne znanosti u Hrvata u doba prosvjetiteljstva" (Matica hrvatska, 2004.) i " Egzaktne znanosti u Hrvata u poslijeprosvetiteljskom razdoblju (1789.-1835.)" (Naklada Ljevak, 2007.).

Žarko Dadić znanstveni je savjetnik u Zavodu za povijest i filozofiju znanosti, Odsjek za povijest prirodnih i matematičkih znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –