Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 13.05.2013.

Uspjeh romana Roberta Perišića u SAD-u, Renato Baretić hvaljen u Njemačkoj

I dok je bilo lijepo za vidjeti na sajmu knjiga u Leipzigu kako pojedini hrvatski pisci polako ali sigurno stječu svoju novu publiku u Njemačkoj, a slično se pokazalo nekoliko tjedana kasnije i u Velikoj Britaniji, vijesti o novim inozemnim uspjesima naših autora sve su češće.

Tako je Robert Perišić upravo završio vrlo uspješnu mini turenju po SAD-u, pozitivne kritike počele su se množiti vrlo brzo nakon izlaska američkog prijevoda romana "Naš čovjek na terenu" a i prve kritike njemačkog prijevoda romana Renata Baretića "Osmi povjerenik" podjednako hvale i autora ("remek djelo satirične proze") i prevoditeljicu Alidu Bremer ("briljantni prijevod").


Od Perišićevog hrvatskog izdavača, nakladničke kuće Sandorf urednika Ivana Sršena, ujedno i glavnog Perišićevog promotora u inozemstvu, dobili smo i sljedeće priopćenje koje malo šire opisuje već spomenutu nedavnu mini turneju po SAD:


"Robert Perišić predstavio je američko izdanje svog romana "Naš čovjek na terenu" (Our Man in Iraq, Black Balloon Publishing, New York, 2013) u New Yorku, Chicagu, Washingtonu i Los Angelesu. Roman je krajem travnja i početkom svibnja predstavljen na sedam književnih događanja - četiri samostalne autorove promocije i tri čitanja u društvu s američkim piscima.

Nakon prvotnih pozitivnih reakcija poput onih u svjetski utjecajnom glasilu izdavačke scene Publisher's Weeklyju, u publikacijama "The Millions", "New York Magazine" i "Time Out New York", te pohvala pisaca poput slavnog Jonathana Franzena - koji je o Perišićevu romanu rekao da "oduševljava dovitljivošću i treperi ironijom dok nas zabljeskuje informacijama koje Hrvatsku označuju ne samo kao lokaciju u kojoj se preživljava, već kao mjesto koje nešto znači" - posljednjih tjedana nastavlja se niz pozitivnih reakcija na ovaj roman u američkim i kanadskim medijima.

U otvornom tekstu svog kulturnog priloga najveći dnevni list iz Toronta, „Toronto Star", ocjenjuje Perišićev roman kao terrifically witty and original". Ugledni "Boston Globe", jedna od najstarijih dnevnih novina u SAD, o "Našem čovjeku na terenu" piše kao o osvježavajućem književnom događaju. Dnevni list iz Iowe, "The Gazette", posvećuje „Našem čovjeku na terenu" panegirik pod naslovom „Izvanredan roman koji uspijeva na svim razinama", dok književni magazin "ZYZZYVA", prominentni glas alternativne scene iz San Francisca, oduševljeno preporučuje Perišićev roman kao otkriće za američku publiku.

"Naš čovjek na terenu" uspio je u onome što se inače čini kao nemoguća misija - dospjeti u fokus na golemom američkom tržištu i požnjeti pohvale u prvih mjesec dana nakon objavljivanja (objavljen je 2. travnja), te se mogu očekivati i daljnji odjeci."

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –