Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 29.04.2015.

Vanda Mikšić i Zvonimir Mrkonjić dobitnici Nagrada 'Iso Velikanović' za prevođenje


U Hrvatskome državnom arhivu održana je svečana dodjela Nagrade "Iso Velikanović“ za 2014. godinu, a ovogodišnji dobitnici su Vanda Mikšić za prijevod romana Georgesa Pereca "Život način uporabe", dok  je dobitnik Nagrade za životno djelo je prevoditelj i pjesnik Zvonimir Mrkonjić.

Nagrada je ustanovljena 2005. godine kao priznanje Ministarstva kulture za najbolja ostvarenja u području  prevođenja književnih djela. Svake se godine dodjeljuje godišnja nagrada i nagrada za životno djelo. Sastoje se od plakete, povelje i novčanog iznosa.
Godišnju nagradu dobivaju prevoditelji državljani Republike Hrvatske za djela koja su bila objavljena tijekom protekle godine, dok se nagradom za životno djelo izražava priznanje književnim prevoditeljima koji su svojim radom obilježili vrijeme u kojem su djelovali i čiji rad čini zaokruženu cjelinu, a njihova djela i ostvarenja ostaju trajno dobro Republike Hrvatske.

Nagrada je osmišljena i ustanovljena kao poticaj za poboljšanje kvalitete i vrijednosti književnih prijevoda te popunjavanje praznina u području hrvatske prijevodne literature. Na taj se način nastoji hrvatskim čitateljima približiti vrhunska djela s jezika i iz književnosti naroda koji dosad nisu zauzimali zasluženo mjesto u kontekstu naše nacionalne kulture te ujedno podržati dignitet prevoditeljske struke.

O dodjeli nagrada odlučuje odbor od sedmero članova, koje za razdoblje od dvije godine imenuje Ministarstvo kulture iz redova uglednih prevoditelja, stručnjaka i kulturnih djelatnika.

Sastav Odbora za dodjelu Nagrade "Iso Velikanović“ čine Tatjana Jukić, predsjednica, Truda Stamać, Iva Grgić Maroević, Krešimir Nemec, Ivana Vidović Bolt, Irena Lukšić i Vlatka Valentić.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –